ZÁHORČICE
Vesnička cca 4 km od Strážova směrem na Červený Mlýn.

Začátkem srpna roku 1933 se tu stala nešťastná tragická událost.

Mladá manželka zedníka Presla, Božena Preslová, vyvezla v kočáru svoji pětiměsíční dcerku na čerstvý vzduch. Jela na zahradu svého otce Tomana a po chvilkovém kolébání malá v kočárku usnula.

Božena si proto na chvilku odskočila pro nějakou práci, aby u hlídání něco ručně udělala. Dle jejich slov šlo o pět deset minut. Když se vracela ke kočárku, tak hrůzou „zkameněla“. Kočárek se nějakým způsobem z mírného vršíčku rozjel, a u strouhy přes cestu se převrátil.

Když je pech, tak je pech „pořádnej“. Došlo k převrácení tak blbému, že nevinné nemluvně vypadlo přímo obličejem dolů. Ve strouze tekla močůvka a v té jedné kaluži na celé cestě se děťátko utopilo.

Mladá Božena Preslová sice svoji dcerku okamžitě vytáhla a zavolala doktora. My dnes ale víme, že oživování po uplynutí pěti minut již nemá cenu. A pokud se podaří srdce „nastartovat“, tak mozek už je „mrtvý“.

Proti Preslové bylo zahájeno soudní řízení kvůli zanedbání péče, ale za týden bylo posléze zastaveno, neboť šlo prokazatelně o náhodu nikým nepředvídanou.

Žádný soud nepotrestá milující matku tak jako osud sám. Zde jde o trest celoživotní.

Ivan Rubáš

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930
Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo - 382