V okolí Hrádku na Sušicku se už měsíc potuluje uprchlý býk o hmotnosti zhruba tři sta kilogramů. Nedávno pořádně vyděsil mladou dívku, která před ním v panice utekla, a strach z toho, že by je mohl napadnout, mají i další lidé z Hrádku a okolních vesnic. Podle majitele zvířete ale není důvod k panice, býk podle něj není nebezpečný. „Určitě by nikoho nenapadl, spíše by utekl,“ ujišťuje chovatel Václav Šíma ze Chmelné.

„Jde o temperamentnější dobytek z pastvy. Při nakládání firmou, která zvířata vykupuje, jim přeskočil zábrany a utekl. Od té doby se ho marně snažíme chytit,“ řekl Deníku Šíma.

Uniká „uspávačce“

Býček se podle místních potuluje především v prostoru mezi obcemi Čejkovy a Tedražice. „Lidé z Tedražic chodí hodně na procházky, protože je tam krásná krajina, a nyní je to pro ně v podstatě nebezpečné,“ myslí si místostarosta obce Hrádek Zdeněk Blažek, který není spokojen s tím, že obec se o útěku býka dozvěděla až s odstupem času. „Po zjištění, že se tady v okolí potuluje, jsme to nechali vyhlásit rozhlasem, abychom lidi informovali a aby i oni v případě, že ho zahlédnou, volali nás nebo policii. Řešili jsme to s myslivci a veterináři, kteří býka naháněli, snažili se ho uspat, ale bohužel se jim to nepodařilo. Volali jsme i na policii, protože kdyby se něco stalo, vběhl by například pod auto, tak by to nemuselo dopadnout dobře,“ uvedl Blažek.

Někteří se bojí

Názory mezi lidmi se různí. „Strach nemám. Dělala jsem dříve porodní bábu, takže mám pro strach uděláno. Kdybych ho uviděla, tak na něj určitě upozorním policii,“ řekla Deníku Vlasta Jílková z Hrádku. Ne všichni ale mají pro strach uděláno a některým velké zvíře nahání hrůzu. Možná i proto, že v kraji není zranění člověka býkem až tak výjimečné. V roce 2008 dokonce na Švihovsku býk zabil na pastvě svého chovatele. „Od té doby jsme v kraji vyjížděli k několika dalším případům, kdy býk poranil člověka. Někdy šlo i o vážná zranění,“ uvedla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková.

Není nebezpečný

Na Hrádecku ale býček na nikoho nezaútočil. „Na policii v Sušici zatím nebylo učiněno žádné oznámení o tom, že by měl býk někoho napadnout,“ uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.

Zvíře, které zdaleka nemá rozměry dospělého býka, podle chovatele ani nikoho nenapadne. „Býček není absolutně nebezpečný. Když ho potkáte a uděláte rychlejší pohyb, tak před vámi uteče jako srnka. Rozhodně se nezdržuje někde v zástavbě a určitě nehrozí, že by někoho napadl. Právě proto, že je tak plachý, je těžké ho chytit,“ vysvětlil Šíma. To, že býček nikomu neublíží, si myslí i zootechnik hrádeckého Výrobního obchodního družstva Svatobor Stanislav Zelený. „Lidé si myslí, že utekl nám, tak mi kvůli němu pořád někdo volá, jen za sobotu to byly tři telefonáty. Myslím si ale, že není žádný důvod k obavám, je to třímetrákové tele, které nikomu neublíží. Dospělý býk má sedm až deset metráků,“ řekl Zelený.