Viníka našel, přiměl ho k přiznání a k odstranění škod. A i když případ šetří policie, možná svým rázným zásahem místního mladíka zachránil před soudním trestem. „Nechtěl jsem, aby si mladý kluk zkazil život," vysvětlil to Kraucher.

Sprejer řádil v Rabí v noci z neděle na pondělí. A byl hodně aktivní. „Pachatel v obci pomaloval nápisy vstupní vrátka na zahradu, dvířka elektrického rozvaděče, parkovací automat, lavičky, turistickou mapu na náměstí, dřevěný nápis u prodejny, ukazatele a poutač u hradu, dřevěný plot u domu i místnost uvnitř neobývaného domu," vyjmenovala Dana Ladmanová z klatovské policie a dodala, že předem odhadnutá škoda byla vyčíslena na téměř dvacet tisíc korun.

Starosta, který věděl, že v osudný večer místní omladina popíjela, a měl podezření, že to byl někdo z nich, oslovil několik potenciálních pachatelů, jimž vysvětlil, proč pro ně bude lepší, když se přiznají. A skutečně uspěl, jeden místní mladík se mu ke všemu přiznal.

„Případ šetří policie, ale já jsem prostě nechtěl, aby některý z místních kluků, které znám, putoval před soud. Vždyť jsme také byli mladí a dělali hlouposti. A je zbytečné, aby si zkazil život. Pachatele se mi podařilo najít, ke všemu se přiznal a slíbil, že vše uvede do původního stavu, což už z většiny udělal, a že uhradí škodu. A také jsme se domluvili, že to tím neskončí, že pomůže při úklidu obce. Věřím, že když ještě projeví účinnou lítost, mohl by státní zástupce zastavit trestní stíhání," řekl Deníku starosta Rabí.

Sprejerovi by v případě postavení před soud hrozil až rok vězení, díky starostovi by ale mohl skutečně vyváznout bez trestu. „Pokud má čistý trestní rejstřík, uhradil škodu a projevil lítost, lze zcela reálně uvažovat o tom, že by trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno," potvrdila Deníku klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.