Při riskantním předjížděcím manévru ohrozil další řidiče, vybrzdil druhé auto, poškodil ho, na jeho posádku vytáhl pistoli a vyhrožoval jí smrtí. Tak by se dala shrnout obžaloba, kvůli níž stanul před klatovským soudem soukromý podnikatel Filip Makula (25) z Ježov na Klatovsku. V incidentu kromě něj hráli klíčovou roli tři policisté – jeden, plzeňský, seděl vedle Makuly, a s dalšími dvěma, pražskými, se dostal do konfliktu.

Vše se odehrálo v pátek 13. května kolem 20. hodiny. Makula, řídící dodávku Hyundai H1, jel směrem ze Štěpánovic na Klatovy a za obcí předjížděl kolonu vozidel. Nestihl se na přerušované čáře zařadit zpět, a tak se do svého pruhu vracel zakázaným způsobem, přes „zebru". Jeho manévr se nelíbil 25letému policistovi, sloužícímu v Praze, který jel se svou přítelkyní, taktéž pražskou policistkou, soukromě ve Fiatu Punto směrem na Klatovy.

„Zatroubil jsem na něj. U Klatov, kde jsme ho dojeli kvůli autům jedoucím pomalu před ním, jsem na něj zatroubil ještě jednou. On pak ve městě u čerpací stanice nečekaně vjel přede mě a prudce zabrzdil. Vystoupil, v ruce držel pistoli, kterou natáhl. Mířil nám na hlavu, křičel na nás. Myslel jsem, že je to opravdová zbraň, měli jsme opravdu strach o život. Já mu řekl, že jsem policista, a on mi odpověděl, že je mu to jedno, že má jednoho v autě," řekl pražský policista a dodal, že řidič poté, co jim rozbil zrcátko, nasedl do svého auta a ujel. Oni ale zavolali na tísňovou linku a dodávku pronásledovali, i když měli strach o život, což potvrdila i jeho přítelkyně. A potvrzuje to i videozáznam z kamery z fiatu, který byl v soudní síni promítán.

Mladý policista na něm na účet Makuly nadává a říká, že mu to chování nemůže projít. „Když mě zastřelí po tom, co mu ukážu placku, tak si to odsedí," říká své přítelkyni během pronásledování. Vše skončilo v klatovské Vídeňské ulici, kde zastavil Makula i policejní pár, a kam za chvíli přijeli i klatovští strážci zákona.

HRÁL SI NA KOBRU 11, ŘEKL OBŽALOVANÝ

Podle Makuly ale za konflikt mohou oba, on i policista. Přiznal, že udělal přestupek, ale podle něj neměl druhý řidič důvod k reakci. „Nikoho jsem neohrozil. A on na mě troubil, blikal na mě dálkovými. Choval se velice agresivně," řekl soudu Makula a dodal, že byl vynervovaný, a tak zastavil a šel si to s ním vyřídit. Pistoli, která byla plynová, měl na obranu a pro jistotu. A na nikoho s ní nemířil. „Z toho, jak se choval, jsem měl nejdřív strach, ale když jsem ho pak viděl, pochopil jsem, že je to přemotivovaný klučík ze školy, který si hraje na Kobru 11," prohlásil Makula.

Jeho verzi podpořil i mladý policista, sloužící v Plzni, který seděl v dodávce na místě spolujezdce. Ten nejprve bagatelizoval dopravní přestupek svého kamaráda a poté přiznal, že nijak nezasáhl, když Makula přinutil druhé auto zastavit, vzal si pistoli a šel si to s řidičem vyříkat. „Neměl jsem důvod to řešit. Jak ho znám, šel si s ním popovídat," prohlásil plzeňský policista, který bude mít nadřízeným co vysvětlovat. Při výslechu totiž musel přiznat, že výlet do Klatov si udělal v době, kdy byl v pracovní neschopnosti a neměl vycházky.
Líčení bylo odročeno na leden, kdy bude vyslechnut ještě jeden svědek. Soud pak bude muset rozhodnout, zda mají pravdu pražští policisté, nebo obžalovaný a plzeňský policista. Makulovi hrozí až tři roky vězení.