Ve čtvrtek večer ale „terminátora" Víta Bártu zadrželi detektivové před pražským hotelem Four Season. Stalo se tak chvíli poté, co do sídla protikorupční policie vtrhla jednotka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Přišli si pro velkou rybu: vedoucího důležitého analytického odboru protikorupční policie Jana Petržílka, který je podle informace médií někdejším agentem Bezpečnostní informační služby (BIS).

Na celou akci žalobce uvalil bezpečnostní embargo. Proč 
a zda vůbec byli oba zadrženi, nesmí potvrdit ani městské státní zastupitelství v Praze, a dokonce ani Bártův advokát Oldřich Chudoba.

Jedná se totiž o vyšetřování, které podléhá režimu utajované informace. Takovou je podle zákona informace, „jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky, nebo může být pro tento zájem nevýhodné". Mimo jiné proto, že může narušit činnost zpravodajských služeb.
„V takovém případě je běžné, že ani advokát obviněného nesmí nahlížet do spisu. Poprvé se s ním může seznámit až na konci vyšetřování," vysvětlil v pátek pro regionální Deník advokát Jaroslav Ortman.

S kolibříkem 
v zádech

Podle informací ČTK a serveru Novinky.cz zadržení obou mužů souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnil deník Mladá fronta Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku" a „Kolibříku", ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením.

Deník tehdy uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech). Tu tehdy vlastnil Vít Bárta.

Znamená to, že nynější šéf Věcí veřejných získával informace přímo od agenta BIS? Pokud ano, jak dlouho a za co? Na to odpoví až sám Vít Bárta či případné vyšetřování.
Do uzávěrky tohoto vydání totiž nebylo možné zjistit, kde se oba zadržení nacházejí či zda na ně bude uvalena vazba. Telefon nezvedala ani manželka předsedy VV Kateřina Klasnová. „K dnešním zprávám v médiích mohu v tuto chvíli říci pouze to, že stojím pevně za svým manželem," napsala jen na svém facebookovém profilu.

Prověření agenti?

V průběhu pátku nešla ověřit ani profesní minulost elitního detektiva Jana Petržílka. Toho na post šéfa analytického útvaru přivedl loni na jaře dnes už bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, který skončil v čele útvaru letos v létě. Na pomalou práci jeho podřízených si stěžovala vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. I Tomáš Martinec ale měl v pátek vypnutý telefon.

Stejně tak kontrarozvědka odmítla potvrdil identitu Jana Petržílka. „Zpravodajská služba nepotvrzuje ani nevyvrací jména lidí, kteří u nás pracují či v minulosti pracovali," řekl Deníku mluvčí BIS Jan Šubrt.

Podle bezpečnostního experta a někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Andora Šándora je jisté, že detektivové akci připravovali delší dobu.
Zátah totiž přišel až po volbách, ve kterých Vít Bárta kandidoval za Úsvit a jen těsně se do sněmovny nedostal. Pokud by se potvrdilo, že šéf VV skutečně získával informace od elitního policisty – agenta, je to vážný signál. „Byl by to další důkaz, že politici zasahují do chodu tajných služeb a získávají či kupují informace," uvedl Šándor pro Deník.

Nejde o jediný lapsus. Stačí vzpomenout na aféru kolem sledování bývalé manželky premiéra Petra Nečase, kde zásadní roli sehrávají bývalý i nynější šéf vojenské tajné služby: Ondrej Páleník a Milan Kovanda (postaven mimo službu).

„Tajné služby musejí zlepšit svoji personální práci," připouští Andor Šándor. Ukazuje to podle něj už jen věk našich agentů. „Na místa, která v západních službách obsazují zkušení lidé od 55 let výše, u nás chodí čtyřicetiletí mladíci," dodává Andor Šándor.