Deníku se podařilo kontaktovat Chebanku Zuzanu, která malou holčičku zachránila. „Holčičku slyšela v kontejneru plakat kolemjdoucí pošťačka," vzpomínala Zuzana. „Já v tu dobu náhodou koukala z okna, a když jsem se to dozvěděla, vzala jsem osušku a běžela ven. Malou jsem si vzala k sobě do té doby, než přijela sanitka. Celé triko jsem měla špinavé od krve, holčička musela být na světě jen malou chvíli. Po vyzvednutí z odpadků vypadala strašně, měla na sobě piliny, kamínky a další věci, které byly v tom kontejneru. Bohužel jsme ale nikoho podezřelého neviděli," zakončila drobná žena se slzami v očích.

„To, co se stalo, je opravdu strašné," uvedla Zuzana Vondrášková, která bydlí nedaleko místa, kde malou holčičku ženy nalezly. „Taková zrůda se ani nedá nazvat máma. Také bych ji zavřela do toho kontejneru," dodala zdrceně.

V pondělí se k případu přimotal také Miroslav Udržal z Chebu, který v době nálezu dítěte byl zrovna na nákupu v místní samoobsluze. „Policisté se mě přišli zeptat, zda jsem si něčeho nevšiml. Bohužel nebydlím přímo v ulici Matěje Kopeckého, takže jsem o ničem nevěděl. Musím ale říct, že i jako chlapa mě to velice zasáhlo," uvedl s tím, že po chvíli kontejner odvezli popeláři, zřejmě na policejní oddělení.

O novorozenci z kontejneru v současné době s emocemi hovoří skoro celý Cheb.

Ke zdravotnímu stavu malé nalezenkyně, která v nemocniční databázi dostala jméno Anička Nalezenec, se vyjádřil primář dětského oddělení Ondřej Čapek. „Holčičku jsme od záchranky přebrali v pondělí kolem patnácté hodiny," uvedl. „Holčička byla výrazně podchlazená, zhruba na třicet stupňů, ale byla vitální. Po korekci teploty se všechny hraniční projevy upravily a tento stav zatím drží. Teď se projevuje jako fyziologický novorozenec. Zvláštní je svou menší porodní vahou, která byla 2,26 kilogramu, a je i trošku kratší. Nepůsobí však dojmem nedonošeného dítěte. Na to, co má za sebou, se stav vyvíjí relativně příznivě. Musíme být ale pozorní i v dalších dnech. Zatím není zcela vyhráno," zakončil.

Policisté na Sokolovsku se stále zabývají nálezem mrtvého batolete. To našel loni v červnu náhodný kolemjdoucí u Rotavy.

Na případu pracují čeští kriminalisté s kolegy z Německa. V Sasku bylo totiž loni v lednu nalezeno taktéž mrtvé dítě. Policisté testy DNA přišli na to, že se jedná o sourozence, bratry. „Případ je stále otevřený. Po pachateli i matce stále pátráme," řekl mluvčí krajské policie Pavel Valenta.

Jedná se přitom o jeden z nejhrůznějších nálezů v kraji. „Od roku 2010, kdy funguje krajské ředitelství policie, jsme podobný případ řešili už třikrát. Tento je tedy čtvrtý," dodal Valenta.

Mrtvý novorozenec, nalezený v příkopu u silnice v Rotavě na Sokolovsku, ležel na místě zřejmě několik dní. Tělíčko už podle kriminalistů bylo v rozkladu. V Německu bylo dítě nalezeno v kontejneru v saském Schwarzenbergu.
K odhození Aničky se vyjádřil i Ludvík Hess, zakladatel babyboxů.

„Je mi děťátka moc líto. Navíc ten den, kdy se to stalo, byl babybox zkontrolován a fungoval na jedničku. Matka ani nemusela vědět, že tento box v Chebu je, ale hlavně že je malá živá a v pořádku," konstatoval Hess.
„V plánu máme ještě dodělat 25 babyboxů po celé České republice. I díky nim už se takto dostalo v pořádku do nemocnic 87 dětí. Snad bude těchto smutných případů, jako je ten v Chebu, v budoucnu ubývat," připojil své přání Hess.