Návštěvníci oblíbeného výletního cíle budou moci opět sledovat v akci výsadkové letadlo Short SC-7 Skyvan i přistávající parašutisty, nebudou chybět ani hromadné seskoky. Podle jednatele společnosti Pink Aviation Petra Hlaváčka by se měla výrazně snížit hluková zátěž, na kterou si někteří obyvatelé Klatov stěžovali v loňském roce.

Parašutistická sezona na klatovském letišti odstartuje v sobotu parašutistickými výcviky s malým letounem Cessna 172. Ve čtvrtek 25. května už se přidají dva „skyvany“ a návštěvníci letiště uvidí seskoky skupin a vytváření velkých formací. Zajímavý bude například i pokus o český rekord – formace 50 parašutistů – který je na programu koncem července.

Oproti loňsku by mělo přijít snížení hlukové zátěže. Do předloni mohla letadla v Klatovech stoupat i mimo tzv. letištní provozní zónu (ATZ), kruh o poloměru cca 5,5 km, loni však museli piloti striktně dodržovat stoupání v ATZ. „Ve spolupráci s městem Klatovy a Pošumavským aeroklubem se podařilo vyjednat s Úřadem pro civilní letectví a řízením letového provozu výjimku. Můžeme tedy létat do větší vzdálenosti, a tím se hluková zátěž zmenší. Nějaký hluk pochopitelně bude, ale měl by být výrazně nižší než loni, mělo by to být dokonce lepší, než do předloňska,“ uvedl Hlaváček.

Klatovské mažoretky Modern se zúčastnili postupové oblastní soutěže v Žatci.
FOTOGALERIE: Mažoretky přijely ověšené zlatem a stříbrem