Zámek dozná v příštích letech zřejmě velikých změn. Horní patra by měli obydlet senioři. Další patra by pak posloužila jako kanceláře, zázemí, ale i fitcentrum, masážní salon, kavárna nebo knihovna či společenský sál. Do podkroví je navíc plánována turistická ubytovna. 
S takovou vizí využití památkově chráněného objektu ze začátku dvacátého století přišel městys Chodová Planá, kterému areál zámku od března roku 2006 patří. „Krom toho, že uděláme něco pro naše starší spoluobčany, tak se vytvoří 
i zázemí pro návštěvníky, turisty, ale také pro různé občanské spolky, které v obci máme, jako jsou myslivci, sportovci, včelaři, starousedlíci a další," sdělil Deníku chodovoplánský starosta Ctirad Hirš s tím, 
že investice by si vyžádala nějakých sto deset milionů korun. Záměr nyní posuzují památkáři a dopadne-li vše dobře, památkáři by podle starosty na rekonstrukci mohli přispět jedenácti miliony.

Projekt domova pro seniory, obřadní síň a víceúčelového sálu řeší studie využití zámku. Pro šedesát pět lůžek pro seniory jsou plánována k využití dvě horní patra. Součástí rekonstrukce je i instalace vnitřního výtahu.

Uvnitř zámku by podle studie mohla být také kavárna, knihovna, místnosti pro expozice věnované historii Chodové Plané, i výstavní prostory. „Lidé, co sem přijedou do wellness, pivovaru, sladovny a další návštěvníci pak vlastně po prohlídce pivovaru nemají mnohdy kam jít. Takto bychom je přilákali do zámku na různé výstavy nebo za kulturou. Turisté a cykloturisté by pak mohli i levně přenocovat," poukázal Hirš.

V současné době je zámecká budova ve čtvrté fázi obnovy pláště, který se obnovuje už několik let. „Celkem oprava omítek, oken, instalace nových dveří, restaurování erbu nad vchodem, instalace hromosvodů a další práce spojené s obnovou fasády přišly na necelých pět milionům," dodal starosta. Opravit zbývá jižní strana.

Zámecká budova ale především nádvoří slouží v posledních letech k pořádání kulturních akcí jako jsou například Chodské a svatojánské slavnosti, sochařské sympozium, Dokopná, soutěže pro děti a dospělé v podobě jízdy zručnosti nebo obřího člověče nezlob se. O Vánocích se v budově koná vánoční zpívání. Letos na jaře se poprvé do areálu přesunulo i stavění máje. Nádvoří bylo také v minulosti dějištěm muzikálu Noc na Karlštejně. Areál využívají také dobrovolní hasiči k cvičení i ukázkám své činnosti pro veřejnost.

Vlastní zámek se začal stavět za hraběte Hanse Ernsta von Berchem– Haimhausena v roce 1902 podle projektu vídeňského architekta R. Feldscharka. Po 2. světové válce ale areál získal stát a stal se vojenským prostorem pro Pohraniční stráž. Vojenský útvar zde působil až do roku 1990. Až v roce 2006 zámek získala do majetku Chodová Planá.