Žárlivost je jedna z nejhorších lidských vlastností. Dokáže vztah úplně zničit, někdy dokonce vede ke stalkingu či k fyzickým útokům na partnera či (mnohem častěji) partnerku. Jeden takový případ začal nyní projednávat klatovský soud.

Na lavici obžalovaných usedl 42letý muž z Klatovska, který se zpovídá z útoku na svoji dnes již bývalou přítelkyni. Ta soudu řekla, že když se před několika lety seznámili, choval se normálně, vše se ale změnilo ve chvíli, kdy se společně nastěhovali do domku v malé vesničce na Klatovsku. Její partner podle ní v té době začal nepřiměřeně žárlit. „Nesměla jsem si jít ani vypít kafe před dům, tvrdil dokonce, že když usne, tahám si tam jiné chlapy. Neměl proč žárlit, ale nadával mi do kur.., špehoval mě. Našla jsem doma dvě odposlouchávací zařízení, v prádle byla schovaná zapnutá web kamera, sledoval mě i v práci. A také mě napadal. Dal mi hlavičku, vyhrožoval mi zlámáním čelisti. Napadl i mého syna, který byl velmi vážně nemocný. Řešila jsem to pak dokonce s OSPODem. Jenže slíbil, že se polepší, tak jsem to nikam nehlásila," řekla soudu žena s tím, že vše vyvrcholilo letos v únoru. To již spolu nežili, ale muž měl stále přístup do společného domu. „Já se před ním zamykala. Jednou jsem ale přišla do pokoje a on tam seděl. V jedné ruce měl můj mobil a ve druhé pepřový sprej, který mi dal můj šéf na obranu před ním. V mobilu chtěl hledat důkazy o mé nevěře. Chtěla jsem mu ho vytrhnout a přivolat si pomoc. Snažila jsem se i volat o pomoc z okna, ale on mě vždy chytil a hodil se mnou," řekla žena a dodala, že si prožila hodiny utrpení. Její expartner ji proti její vůli v pokoji uzamkl, bil ji otevřenou dlaní, kopal ji do zad a zadku a házel s ní po místnosti bez ohledu na to, do čeho narážela. Navíc jí vyhrožoval, že ji zabije, když mu neřekne, koho má. Vše skončilo až po třech hodinách. Lékaři na jejím těle později našli 31 různých podlitin. „Do toho domu jsem se pak nedokázala vrátit dva měsíce. Měla jsem noční můry, nepomáhala mi už ani antidepresiva od obvodního lékaře, musela jsem vyhledat odbornou pomoc," dodala žena.

Obžalovaný, jehož jméno neuvádíme, aby nemohla být identifikována poškozená, ale před soudem popřel, že by ji napadl. „Já s ní chtěl jen vyřešit naše dlouhodobé spory. To ona mě napadla. Byla úplně nepříčetná, bila mě. Dokonce na mě vzala nůž, ten jsem jí ale odebral. Já se jen bránil," tvrdil muž, který se živí jako řidič kamionu. Bude-li uznán vinným z ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování a omezování osobní svobody, může místo za volantem sedět až tři roky na vězeňské pryčně. Na verdikt si ale musí počkat, líčení bylo odročeno na konec listopadu.