Tragický konec mělo pátrání po vozidle Škoda Felicia, které v neděli okolo půl šesté večer vjelo do rybníka u Nalžovských Hor. Hasiči spolu s policejními potápěči po něm v ledové vodě pátrali několik hodin. Když ho objevili, našli v něm mrtvou místní ženu (28). Není vyloučeno, že spáchala sebevraždu.

Záchranáře na místo přivolal Karel Potměšil, který má na druhém konci rybníka, než se událost stala, chalupu. „Slyšel jsem ránu, vykouknul jsem a viděl jsem, jak auto „tancuje" po rybníce. Po nějakých třiceti vteřinách zmizelo pod hladinou. Bylo to bílé auto, měl jsem pocit, že mělo otevřené okénko, ale že by tam někdo seděl, jsem neviděl. Jinak bych tam asi i skočil. Rychle jsem volal policii. Je mi z toho dost příšerně," vylíčil Deníku Potměšil.

Hodiny hledání

Automobil hledali záchranáři v mrazivém počasí několik hodin. Vůz se podařilo objevit až po půl deváté večer, vytáhnout ho na hladinu téměř o hodinu později. „Hasiči na člunech pomocí trhacích háků a bidel prohledávali dno rybníka. Pátrali i pomocí termokamery. Vozidlo nalezli až policejní potápěči. Hasiči pomocí jeřábu vozidlo vyprostili na břeh. Hasiči dále asistovali policii při vyproštění těla řidičky z vozidla," popsala zásah krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková, podle níž hasiči navíc zajistili přítomným pozůstalým první psychickou pomoc.

Ženě nebylo pomoci

Zdravotnická záchranná služba, která čekala na místě, byla bez práce. „Předpokladem bylo, že dotyčná osoba už nebude potřebovat péči záchranné služby, proto jsme z místa odjeli," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Lenka Ptáčková.

Mohlo jít i o sebevraždu

Řidičkou byla 28letá žena z Nalžovských Hor. Policisté nyní šetří, zda šlo o dopravní nehodu, nebo zda mladá žena vjela do rybníka záměrně, neboť se rozhodla skoncovat se životem. Tomu by napovídalo i to, že auto mělo v mrazu podle svědka stažené okénko. Policie ale zatím nechce být konkrétní. „Přivolaný lékař stanovil jako předběžnou příčinu její smrti utonutí a nařídil soudní pitvu. Všechny okolnosti nehody a související skutečnosti, které by odhalily kompletní nehodový děj, jsou nyní předmětem šetření klatovských policistů ze služby kriminální policie a vyšetřování. K účelům vyšetřování bylo zajištěno i předmětné vozidlo pro další případné zkoumání z důvodu zjištění jeho technického stavu," konstatovala bez bližších podrobností policejní mluvčí Jana Tomková.