Helena K. (41), jež stanula ve středu jako obžalovaná před klatovským soudem, v minulosti už neúspěšně obvinila manžela z toho, že ji znásilnil i že zneužíval jejich malého syna. Teď se zpovídá z toho, že opakovaně neumožnila otci styk se synem, jemuž je nyní sedm let, a že dokonce napadla soudní vykonavatelku.

Manželé se rozešli v roce 2013. Syn byl s matkou, s otcem se ale podle Heleny K. stýkat mohl. Oba se ale nemohli dohodnout na majetkovém vyrovnání. Žena mu vyhrožovala, že když nedostane požadovanou částku, že oznámí, že ji znásilnil. A protože odmítl, skutečně tak učinila. Soud ji za to poslal na pět let za mříže, u odvolacího soudu ale vyvázla s podmínkou. Zároveň musela exmanželovi zaplatit odškodné ve výši sto tisíc korun.

Ilustrační foto.
Kolem hlavy mu svištěly broky, policie hledá střelce

Mezitím se ale odehrála řada věcí, pro něž žena nyní stanula před soudem v Klatovech. Podle obžaloby v roce 2015 neumožňovala exmanželovi stýkat se se synem, a to přes soudní rozhodnutí a přesto, že za to dostala od soudu pokuty ve výši 20 a poté 40 tisíc korun. Vše vyvrcholilo v listopadu 2015, kdy žena pobývala se synem u rodičů v Sušici. Pro chlapce si tam ale v doprovodu policistů přijela soudní vykonavatelka. Situace byla hodně napjatá. „Dítě před námi schovávali. Když jsme ho našli, šla jeho babička na balkon a vyhrožovala, že skočí. Musel jsem jí držet za obě ruce,“ popsal situaci policista. Soudní vykonavatelka nakonec plačící a křičící dítě odvést nemohla, neboť jí v tom podle obžaloby bránil jeho děda i Helena K., která ženu uchopila za vlasy, trhla s ní, a vykonavatelka tak byla nucena chlapce pustit. „Neuvědomuji si, že bych ji napadla. Pokud se tak stalo, omlouvám se jí,“ řekla soudu Helena K., která uvedla, že otci začala znemožňovat styk s dítětem poté, co se jí a babičce měl svěřit, že ho otec pohlavně zneužívá. „Jsem máma, která musí chránit syna,“ tvrdila se slzami v očích Helena K. Právě kvůli obvinění Michala K. ze zneužití syna ale zřejmě bude mít sama problém, neboť nic takového se neprokázalo a dítě je po pobytu v Klokánku dnes v péči otce.

Výslech Heleny K. musel být přerušen poté, co se v soudní síni dozvěděla, že její otec byl nedávno nepravomocně odsouzen k sedmi letům vězení za pokus vraždy jejího exmanžela.

Ženě hrozí až čtyři roky vězení. Michal K. po ní chce navíc odškodné ve výši půl milionu korun.