Stalo se tak během tradičních oživených prohlídek, které hravou formou přibližují návštěvníkům historii této památky.

„Letos si připomínáme 260. výročí narození Jana Rudolfa hraběte Czernína, který byl spolužákem W. A. Mozarta a Haydna, takže scénkou jsme si připomněli doby jeho studia s těmito osobnostmi. Dále jsme připomněli chudenickou Kozí rebélii, kdy šlechta zakázala pasení koz v Chudenicích.

Tamní občané se vzbouřili a naházeli služebnictvo do rybníka. A protože máme v expozici i vějíř od Boženy Němcové, prozradila návštěvníkům zámku scénka, jak se k nám dostal. Ale i třeba to, že Božena Němcová měla ráda chudenické růže. Připomněli jsme také entomologa a přírodopisce světoznámého významu Jana Roubala, který se narodil tady v Chudenicích, ale i třeba vznik slavné opery Rusalka,“ zbilancoval oživené prohlídky průvodce zámku Ludvík Pouza.

Ve scénkách se představily více než dvě desítky ochotníků z celého regionu. Historie podaná tímto způsobem se lidem líbila. „Je to velice originální způsob seznámení se s historií, s lidmi, kteří se k tomuto místu váží. Člověk si toho zapamatuje mnohem více než při běžné prohlídce. Slečna průvodkyně byla navíc velice fundovaná,“ pochvalovala si Danica Chudobová z Prahy, která byla na Chudenicku na návštěvě.

Další oživené prohlídky se budou konat v Chudenicích ve dnech 29. a 30. července, o tamní pouti.