Jeho rodina má teď před sebou týdny stresu. Musejí totiž čekat na výsledky testů, které prokáží, zda se dítě nenakazilo vážnou nemocí.
Šestiletý chlapec se píchl o odhozenou použitou stříkačku, kterou našel v křoví v parku. Policie uvedla, že případ oznámili rodiče dítěte a že stříkačka ležela v sousedství okrouhlice ve Vrchlického sadech, bližší informace ale s ohledem na věk dítěte neposkytla.

Chlapec byl převezen do Klatovské nemocnice. „V takových případech je potřeba učinit potřebná opatření a je také nutné udělat testy, zda se nenakazil. Nejvíce hrozí riziko nákazy žloutenkou typu B či C, je možnost i nákazy virem HIV," uvedla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková.

V Klatovech nejde o první případ tohoto typu. A pro blízké dětí je to psychicky mimořádně náročné období. Své o tom ví rodina chlapce, který se o použitou jehlu píchl v roce 2014, při procházce s mateřskou školou. Protože i v tomto případě hrozilo nebezpečí, že se dítě nakazilo nebezpečnou nemocí, byli jeho příbuzní varováni, aby si v kontaktu s chlapcem dávali pozor. „Pořádně jsem nespala. Nemohla jsem jíst, nemohla jsem nic. Hrozný pocit byl, že nás varovali, že kdyby se třeba malý řízl, tak s krví nesmí nikdo přijít do styku, aby se případně nenakazil," svěřila se Deníku matka chlapce, která přiznala, že když se dozvěděla, že její syn se nenakazil, plakala štěstím.

Vzhledem k tomu, že najít v některém z klatovských parků použité „nádobíčko" narkomanů není žádný problém, připomíná policie důležitost prevence. „Rodiče mají poučit děti, že při nálezu injekční stříkačky nebo jehly se jich v žádném případě nesmějí dotýkat. Děti musí vědět, že nález mají oznámit dospělé osobě, popřípadě strážníkovi či policistovi," upozornila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.