Mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková vyzývá, aby se lidé vyvarovali aktivit, které by mohly způsobit požár.

„V těchto dnech je velmi nebezpečné v lesích, parcích i v jejich okolí rozdělávat oheň a kouřit, případně odhazovat nedopalky. Nesmí se používat pyrotechnika a ohňostroje, dokonce ani tzv. lampiony štěstí," upozornila mluvčí.

„V rizikových dnech nesmí vyjet například ani parní lokomotiva a řidiči by neměli s vozidlem jezdit ve volné přírodě a v polích. Výjimku mají pouze zemědělské a lesní stroje a záchranné jednotky," dodala Jakoubková.

Na Plzeňsku požáry zaměstnaly hasiče už během pondělního odpoledne. Nejčastěji hořely travní porosty.

Vlivem nedbalosti se v poledne u Švihova vznítily balíky stohů slámy. Po několikahodinovém zasahování předali hasiči požářiště majiteli, aby je dále kontroloval. Balíky se však opětovně rozhořely a hasičské vozy se musely vrátit. Po celou noc hasiči místo průběžně kontrolovali.

U obce Ujčín ve směru na Velhartice zlikvidovaly hasičské jednotky požár trávy po neuhlídaném pálení. Požár zasáhl i dřevěnou kolnu. Škody by neměly přesáhnout 500 korun.

Příkop mezi silnicí a polem s řepkou se vznítil u Hradešic. Hasiči zasahovali i v náročném terénu na svahu přehrady v Erpužicích na Tachovsku, kde hořela hrabanka.

Požár trávy likvidovali hasiči i v Plzni v ulici Pod Vinicemi nedaleko aleje Kilometrovka, ale i na Bolevci.

Naštěstí nedošlo k velkým škodám, ani k žádnému zranění.