Podle hasičů může v takovém počasí oheň vypuknout zejména v přírodě – v lesích, na loukách a podobně.

Během středečního odpoledne je například zaměstnaly požáry hrabanky v severoplzeňském Záluží, v Bohách, v plzeňském Božkově a požár trávy ve Švihovské ulici.

Oheň se kontrole vymkne snadno, lidé by proto měli dodržovat několik zásad. „V přírodě se pokud možno vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně, jako jsou sirky, cigarety, vařiče. Stačí nenápadná jiskra spadlá do jehličí a můžete způsobit požár," upozorňuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová a dodává, že kouření je v lesích zakázáno celoročně a rozdělávat ohně lze jen na vyhrazených místech.

„Rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň je možné jen na místě vzdáleném minimálně 50 metrů od okraje lesa. Nikdy ne pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů. Od hořícího ohně neodcházejte, dohlížejte na něj, po uhašení jej důkladně zalijte vodou, vyhrabejte zbytky dřeva, spáleniště s popelem překryjte vrstvou zeminy," radí mluvčí.

Pokuty, které můžete za zahrávání si s ohněm dostat, nejsou malé.

Za porušení zákazu vypalování trávy a porostů hrozí až 25tisícikorunová sankce, rozdělávání ohně jinde než na vyhrazených místech lze pokutovat až do výše 15 tisíc korun. Pokud dojde k požáru, může pokuta nabrat opět výši 25 tisíc korun.

Požár ale nemusí vzniknout jen z ohně. „Vyhněte se nebezpečné manipulaci s vysoce hořlavými kapalinami, se zvýšenou opatrností je nutné zacházet i s plynovými spotřebiči. Pozor také na nebezpečí samovznícení uskladněného obilí, sena či slámy. Značné riziko hrozí zejména u velkokapacitních seníků nebo u stohů se slámou. K požáru může dojít tehdy, pokud je materiál vlhký a není zajištěno dostatečné odvětrávání," konstatuje Zaoralová. Dodává, že známy jsou i případy, kdy požár způsobil rozžhavený výfuk auta zaparkovaného ve vysoké trávě.

Slunečné počasí podle meteorologů vydrží i během nadcházejících dnů. Šumava se v pátek může dočkat přeháněk a možná i bouřek.