Předloni měla pětitisícové město v hledáčku developerská společnost Fuertes development. Ta ale podle starostky Vlasty Dolákové nikdy nepředložila konkrétní nabídku. Tentokrát dala o sobě vědět společnost REWE Group, která by chtěla ve Starém Plzenci vybudovat prodejnu Penny Market.

Developer A+R, který zastupuje REWE Group, na konci listopadu loňského roku požádal o směnu pozemků s městem v Nerudově ulici. „Na zastupitelstvu 9. února budeme o záměru výstavby supermarketu diskutovat. Nemyslím si ale, že se dopracujeme k nějakému usnesení," řekla Doláková s tím, že zastupitelé dostanou informace od architekta či investora. Architekt by měl říct, zda supermarket zapadá do vize rozvoje města.

Společnost A+R chce vyměnit pozemky o výměře 167 metrů čtverečních, které získá od soukromého vlastníka. S ním už má uzavřenou smlouvu budoucí kupní. Pozemky pak chce směnit za ty městské, které by sloužily k příjezdu do supermarketu. „Rozdíl 473 metrů čtverečních bychom Starému Plzenci kompenzovali finančně," píše se v listopadovém dopisu, který byl adresován starostce.

Podle Dolákové směna pozemků je jednou z variant. Nevyloučila pronájem nebo prodej. „Vše ale závisí na rozhodnutí sedmnácti zastupitelů," podotkla.

Developer chce Penny market postavit v Nerudově ulici na místě, kde dnes stojí obchod ENAPO. „Investor již požádal město o vyjádření k demolici," řekla Doláková s tím, že i o tom se bude mluvit na zastupitelstvu.

Záměr vybudovat supermarket se ve městě stal ožehavým tématem už předloni, kdy si jiný investor vybral lokalitu sběrného dvora. Také nyní se rozčeřily hladiny. V diskuzi na webu města kdosi připomíná, že kvůli obchodu zhoustne doprava, což je s ohledem na poblíž stojící základní školu nepřípustné.

„Obyvatelé se ptají, proč město vybralo Penny market. Město nikoho nevybíralo. Nejde o naši iniciativu. Město oslovil investor se žádostí o směnu pozemků. Zatím není nic rozhodnuto," uvedla.

Starý Plzenec není jediným městem, kde se diskutuje o stavbě supermarketu. V Kaznějově na konci roku zastupitelstvo prozatím zamítlo prodej pozemku společnosti NORMA. Politikům se totiž termín výstavby zdál dlouhý.