Lidem tak na výplatní pásce ubylo průměrně 159 korun, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Ještě výrazněji mzda klesla po odečtení inflace, která za první tři měsíce roku v Česku činila 1,8 procenta.

Mzda v kraji tak zůstala čtvrtá nejvyšší v zemi, po Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. V loňském čtvrtém čtvrtletí průměrná mzda v Plzeňském kraji stoupla meziročně o dvě procenta.

Republikový průměr mezd byl v prvním čtvrtletí v porovnání s Plzeňským krajem o 1393 korun vyšší, meziročně klesl o 0,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se celostátní mzda snížila průměrně o 2,2 procenta.

Ze srovnání krajů vyplývá, že sousední Karlovarský je na tom se mzdami nejhůře v Česku. Lidé tam pobírají 20.447 korun, což je meziročně o desetinu procenta méně. Praha na tom byla v prvním čtvrtletí s průměrnou mzdou oproti Plzeňskému kraji o 9288 korun lépe, i v metropoli ale platy klesly.

O průměrné výši mezd v kraji významně spolurozhoduje Plzeň, kde jsou soustředěny banky, pojišťovny, průmysl, podniky se zahraniční účastí i regionální reprezentace ústředních institucí. Město táhnou velmi silný průmysl i potravinářští zpracovatelé jako Plzeňský Prazdroj a Stock. Průmyslu dominuje strojírenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se v Plzeňském kraji v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o desetinu procenta na 198.500 lidí.