Po skončení tříletého profesionálního kontraktu v týmu S&H Superior se úspěšný reprezentant rozhodl jít vlastní cestou.

Šestatřicetiletý biker založil klub a premiéru v dresu nového týmu Kola – BBM.cz absolvuje příští víkend při zahajovacím podniku Českého poháru v cross country na trati v Teplicích.

„V týmu mám zatím hlavní roli. Ale postupně přibereme nějaké šikovné mladé jezdce, kterým bych mohl předat své zkušenosti z předchozí patnáctileté kariéry," sdělil při představování klubové značky Spěšný.

Co ho čeká?

„Měl bych absolvovat Český pohár v cross country i v maratonu a několik mezinárodních závodů," uvedl jezdec, v jehož sbírce je mistrovský titul, tři domácí stříbra, ale také řada mezinárodních úspěchů. Třeba šesté místo z mistrovství Evropy.

Pro sezonu si Spěšný vytkl tři vrcholy – domácí šampionáty v cross country a v maratonu. K tomu závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě. „Hlavně chci zviditelnit klub i kolo Giant, které teď sedlám," plánuje majitel týmu a zároveň jeho jednička.

Spěšnému budou v nadcházející sezoně k ruce mechanik Lukáš Hurda a manažer Kamil Pešťák.

Projekt necílí pouze na závodní scénu, ale také na výchovu mladých talentů.

„Už předtím se na mě stále častěji obraceli bikeři z řad amatérů, ale i mladí závodníci s prosbou o radu. Ptali se, jak mají trénovat, zda bych jim nepřipravil plán přípravy. A já zjistil, že mě tahle práce baví," povídal Spěšný.

Jeho nejslavnější svěřenec Ondřej Cink, v loňské sezoně zároveň Spěšného sok v boji o účast na olympiádě, se stal v kategorii do 23 let mistrem světa i Evropy.

„Ondra měl loni excelentní sezonu, což ho posunulo do profistáje Multivan Merida. Naše spolupráce pokračuje, ale já zkouším najít i nějakého dalšího Cinka," vysvětloval Spěšný svůj další počin.

Vedle týmu totiž založil bikovou školku – MS Bike Academy. ,,Nyní je v ní asi dvacet dětí a společně trénujeme dvakrát týdně. Těm nejmenším se snažíme vštípit hlavně techniku jízdy. U těch starších je to už o individuálním přístupu," uvedl šéf bikové mateřinky.

Nejlepší absolventi mohou poté přejít do Author Teamu Stupno, který je s projektem úzce spojen.

„Stupenský klub je zaměřený na mládež a má s tím úspěchy. Naší představou je, že MS Bike Academy vychová nejmladší děti a ty potom budou v mládežnických kategoriích závodit za Author Team. A ti nejlepší se při přechodu mezi muže vrátí zase k nám do týmu Kola – BBM.cz," nastínil Spěšný princip spolupráce.

Ta přináší první ovoce i při bikových kempech se zaměřením na mládež.

„Účastníci si během pár dní udělají představu o závodní cyklistice. Společně trénují, dozvědí se něco o jídelníčku a hlavních zásadách přípravy. První kemp proběhl úspěšně o Velikonocích právě ve Stupně ve spolupráci s Author Teamem a jeho šéfem Jaroslavem Rybou," uvedl Spěšný.

„Chystáme další kempy a vůbec mám spoustu plánů," sdělil biker.