Borci v sedlech bicyklů zvýšili v cíli drtivé vedení nad atlety na 14:1. Premiérově závod do vrchu ovládl junior Jan Rajchart z Author Teamu Stupno. Poradil si s konkurencí čtyřiceti borců.

Mezi běžci se na trůn vrátil rokycanský atlet Petr Minařík.

Rajchart projel čtyřkilometrovou trasu se značným převýšením v čase 15:47 a o téměř půl minuty porazil druhého Jiřího Bretšnajdra z Horní Břízy. Třetí skončil Martin Vít (Radyně Bike), šestou příčku vybojoval jeden z organizátorů závodu a šéf stáje AC Sparta Zdeněk Rubáš.

„V pěkném počasí to bylo příjemné zpestření prvního dne nového roku," svěřoval se šestnáctiletý vítěz.

Talentovaný biker, loni ještě mezi kadety vítěz českého poháru v cross country, rozhodl o svém triumfu v nejtěžším stoupání trasy. „Na otevřeně cestě před vjezdem do lesa docela foukalo, takže jsem se držel v čelní skupině, ale jak se začalo prudce stoupat, tak jsem zaútočil. Následně v pasáži, kde se musí kolo tlačit, se ke mně sice přibližoval druhý Bretšnajdr, ale jak jsme nasedli, znovu jsem měl navrch a náskok jsem udržel do cíle," popsal Jan Rajchart cestu k prvenství.

Na finanční prémii 10 000 korun, určenou vítězi, který by překonal traťový rekord cyklokrosaře Václava Metličky z roku 2007 (13:34 min.), ale nedosáhl.

„´Metla´ prý měl v tom roce skvělou fazonu, navíc teprve přestupuju mezi juniory a závod jsem jel z plné přípravy, takže jsem chtěl hlavně vyhrát," prohlásil mladík.

V prvním závodě roku sice ještě reprezentoval mateřský tým ze Stupna, ale záhy dres nejspíš změní. O nadějného jezdce je zájem jak v terénu, tak na silnici. „Rozhodování není jednoduché, ale spoléhám na zkušenosti trenéra Františka Raboně staršího. Jasno by mělo být do konce ledna," uvedl Jan Rajchart.

VC Eko Komíny, výsledky: cyklisté: 1. Jan Rajchart (Author Team Stupno) 15:47 min., 2.Bretšnajdr (H. Bříza) 16:13, 3. Vít (Radyně Bike) 17:02, … 6. Rubáš (AC Sparta) 18:12. Ženy: 1. Lukešová (Author Team Stupno) 21:19, 2. Dixová (Cykloklub Plzeň 26:37, 3.Konopová (Author Team Stupno) 27:30, 4. Váchalová (Radyně Bike) 27:54. Běžci: 1.Minařík (Rokycany) 19:04, 2. Boček (Loko Beroun) 19:09, 3. Šneberger (Falcon Rokycany) 19:36. Kompletní výsledky: www.sparta-cycling.com.