Zvlášť, když si uvědomíme, že Zátopek už pár dní předtím vyhrál na hrách v novém olympijském rekordu i běh na deset kilometrů a poté na závěr v maratonu zkompletoval zlatý hattrick. To vše během osmi dní.

A stejnou šanci dostávají nyní běžci během desátého ročníku Zátopkova zlatého týdne, který v Praze ve dnech a časech jeho tří olympijských vítězství pořádá plzeňský atlet a organizátor Vlastimil Šroubek.

Úvodní desítku na dráze pražského Olympu vyhrál jeho syn Vlastimil Šroubek mladší, ten však pokračování série vynechal a stupně vítězů tak ovládli jiní.

Na start Zlaté pětky nastoupilo 187 mužů a žen. Účast v závodě opět ovlivnilo počasí. Poprvé v historii závodu pršelo a teplota klesla pod 20 °Celsia.

Uskutečnily se celkem čtyři běhy, ten hlavní startoval stejně jako v Helsinkách 1952 v 17.50 hodin.

Závod neměl jasného favorita, ale ve druhé polovině nastoupil Lukáš Pazdera z BK Česká spořitelna a zaslouženě zvítězil časem 16:21,92 min. před Davidem Pecinou (16:34,77), který se tak zařadil mezi hlavní favority na celkové prvenství v sérii. Třetí doběhl Michael Smutný (16:40,80).

Souboj žen jasně ovládla Regina Procházková ze Spartaku Praha 4 (18:04,94). Zopakovala si tak loňské vítězství a navázala na druhé místo z úvodního závodu série – Zlaté desítky.

Druhé místo si vybojovala Ruska Jekatěrina Zinozinová (20:21,24) a třetí skončila Pavla Hochmanová (20:22,20).

Zátopkův zlatý týden vyvrcholí ve čtvrtek Zlatým maratonem, který startuje znovu na stadionu PSK Olymp Praha. Hlavní závod začíná v 15.30 hodin.

Už nyní je na maraton přihlášeno přes 200 účastníků. Možné je běžet také půlmaraton, trať 10 km, 4,2 km a nebo se zapojit do maratonské či půlmaratonské štafety.