V lesích, kde to dobře zná, vyhrál Šroubek nejprve běh na tři kilometry a potom odpoledne i triatlon spojující plavání, cyklistiku a běh.

„Jsem stále hlavně atlet, ale triatlon mě chytil. Plavání je dobré na rozvoj dechu a cyklistikou si zpestřuji běžeckou přípravu," prohlásil třiadvacetiletý vytrvalec.

Po plavání Šroubek ještě ztrácel, ale na kole se dotáhl na čelo a nejrychlejším během si prvenství pojistil.

Půl kilometru plavání, dvacet kilometrů jízdy na horském kole a běh na pět kilometrů zvládl vítěz za hodinu a dvě minuty.

O tři a půl minuty zpět proťal cíl druhý Dominik Tyrner. Třetí skončil triatlonový matador Petr Bureš a hned za ním Michal Michalík, ještě nedávno profesionální moderní pětibojař, účastník olympijských her. „Kariéru jsem ukončil loni, ale stále se hýbu. Občas chodíme běhat s Přemkem Švarcem a ten mě přitáhl k triatlonu i na tuhle akci," vysvětloval. „Nic snadného. Na okruhu kola byl těžký kopec, podruhé jsem ho jel už naplno a dlouho jsem se potom nemohl rozběhnout. Bolelo to," podotkl Michalík, který nyní trénuje mladé pětibojaře.

Startoval i reprezentant Švarc, ale pouze jako člen štafety. Plavecký úvod zvládl nejrychleji ze všech účastníků.

„Jen nedávno jsem startoval v sérii mistrovství světa ve Stockholmu (skončil 30.), trénuji na další akce, ale plavání mi nevadilo," uvedl triatlonista, který by se rád po startu na olympiádě v Londýně probojoval i do Ria.

Švarcova štafeta, v níž finišovala manželka Kateřina a na kole jel Jan Bíba, skončila druhá za vítězným triem Petra Chocholatá, Roman Sladký a Ján Korytár.

Souboj žen opanovala Eva Potůčková před Vendulou Janouškovou a Martou Michalíkovou.

Také pro Potůčkovou, českou šampionku ve středním triatlonu, šlo o přípravu na blížící se vrchol sezony – mistrovství Evropy na tratích Ironmana.

Už dopoledne absolvovala u Boleváku běh na pět kilometrů. „Stejnou trať jako potom při triatlonu, kdy jsem byla jen o dvě minuty pomalejší," usmívala se vítězka. „Naštěstí voda byla chladná a v tom vedru osvěžila. Cyklistický okruh byl náročný, ale dal se jet. A běh jsem absolvovala s rezervou," říkala reprezentantka. „Teď mě ještě čeká pár dní náročného tréninku, následně závod u Bodamského jezera a pak už ladění na Evropu," podotkla Eva Potůčková.

Vedle dospělých si triatlon u Boleveckého rybníka vyzkoušeli rovněž děti.