Teď třiapadesátiletý Jiří Mašek sbírá medaile v půlmaratonu a v maratonu v kategorii veteránů 50 – 54 let.

Jeho poslední úspěch je ani ne dva týdny starý. Na mistrovství republiky v půlmaratonu skončil třetí a k tomu si vylepšil osobní rekord.

„Jelikož jsem kvůli březnovému maratonu v Barceloně měl čtyřměsíční přípravu, tak jsem si na republikový šampionát věřil. Třetí místo je důsledek toho, že jsem hodně trénoval,“ vysvětluje Jiří Mašek.

Do závodu v půlmaratonu v Žatci držel osobní rekord 1:29,02. Tento čas na mistrovství vylepšil na 1:27,41. „Osobního rekordu si nesmírně cením,“ těší Maška.

Časovou hranici posouvá i v maratonu. Dvanáctého března v Barceloně doběhl do cíle za 3:18,21. Překonal tak o pět minut limit z loňského mistrovství ČR. „Na republice v maratonu jsem také získal bronzovou medaili,“ říká běžec, který závodí za AK Škoda Plzeň.

Na barcelonském maratonu nešlo ani tak o konečené umístění, ale o vylepšení času a nasátí atmosféry. „Barcelonský maraton patří do těch top závodů, jako jsou světové maratony v Bostonu či v New Yorku. Byl mým cílem, proto jsem absolvoval přípravu, kterou jsem snad ještě nikdy přes zimu neměl,“ upozorňuje Mašek.

Letos v září by měl startovat na mistrovství Evropy v maratonu jako člen české reprezentace veteránů v kategorii 50 až 54 let. „Mistrovství světa v dlouhém běhu nejsou. Běží se jen 10 kilometrů, což je pro mě moc krátké,“ směje se.

Jednotlivé kategorie veteránů jsou po pěti letech. „Je mi 53 let, takže ještě rok budu v kategotrii 50 až 54 let a pak se zase posunu výš,“ plánuje Jiří Mašek.

Na podzim se chystá běžet maraton v Hradci Králové. „Profilově vypadá trať velmi zajímavě – je rovinatá. Není to závod v rámci mistrovství republiky, ale nechtěl bych tam chybět,“ plánuje bývalý fotbalista.

Maraton chce zvládnout za 3 hodiny a 10 minut. „Už mi ani nejde o umístění, ale o vylepšení času, a na tom pracuji,“ prozrazuje.

Ve vytrvalostním běhu dělá i takzvaného vodiče a během šesti sedmi let se vypracoval mezi ty uznávané. „Amatérští běžci si na půlmaratonu a maratonu dají cíl, tak jim pomáhám zdolat stanovený čas,“ uvádí Mašek, který se na závodu Run Czech dostal do role vedoucího vodičské skupiny.

V Plzni má vodičskou skupinu Tempo makers.

Trénuje běžce, dělá jim individuální tréninkové plány. „Pokud někdo chce zaběhnout maraton pod čtyři hodiny, tak chodíme spolu běhat a sleduju jeho úsilí. Každou středu pořádám atletické tréninky,“ povídá vytrvalostní běžec.

Přestože dlouho byl u Jiřího Maška na prvním místě fotbal, měl atletické vlohy v krvi. „V žákovské kategorii, když mi bylo třináct nebo patnáct let, tak jsem několikrát vyhrál okresní přebor v atletice na kilometr. Atletiku jsem ale dělal spíš jako doplňkový sport k fotbalu. Ale vždycky mě lákalo uběhnout půlmaraton a maraton. V roce 2004, když jsem skončil s kopanou, začal jsem se věnovat běhání. Bez sportu nevydržím,“ přiznává se Mašek, který pracuje jako výrobní manažer jedné společnosti blízko Plzně.