Na západě Čech roste velký talent atletiky. Kladivářka Kateřina Skypalová je republikovou mistryní dorostenek a od předminulého týdne i dorosteneckou mistryní Evropy. Sedmnáctiletá atletka ze Sušice, která závodí za AK Škoda Plzeň, na evropském šampionátu v Tbilisi navíc vylepšila svůj osobní rekord 
o 12 centimetrů.

Skypalová se ke zlatu dopracovala až posledním pokusem, když předtím figurovala na třetím místě průběžného pořadí. Doufala, že se posune na první místo? „Spíš jsem myslela na to, aby mě nepřeskočily poslední dvě holky, které házely po mně a měly na to mě porazit," řekla studentka Sportovního gymnázia.

Hod 66,58 metru jí nakonec zajistil zlato. Závěrečným hodem překonala jak do té doby vedoucí Taťjanu Romanovičovou z Běloruska (66,16 m), tak druhou Finku Kiiru Väänänenovou (66 m). „Už po první otočce jsem věděla, že to bude povedený hod. Kamarádi, kteří to sledovali z okna, viděli, že kladivo dolétlo daleko," vzpomněla si Skypalová na skvělé okamžiky z Gruzie.

„Zlato z mistrovství Evropy dorostenek je zatím můj určitě největší úspěch," radovala se atletka.

Na poslední pokus se prý nešetřila. Při úvodních pokusech kladivářku bolelo koleno, proto výkony nebyly takové, jaké by si představovala.

Minulý týden startovala na mistrovství světa juniorek v polské Bydhošti, které nedopadlo podle jejích představ. „Skončila jsem až na 22. místě. Na mém výkonu se podepsala únava 
z cestování a zpoždění letu," vysvětlila Skypalová.

V kvalifikaci poslala kladivo do vzdálenosti 55,55 metru a zůstala před branami hlavního závodu.

Zatímco dorostenky hází tříkilovým kladivem, tak juniorky čtyřkilovým.

„Byla jsem ze závodnic nejmladší a byla to dobrá zkušenost. Starší holky byly hodně sebevědomé. Díky věku mě čeká juniorský šampionát i příští rok," podotkla atletka.

„Tuto sezonu mě ještě čekají závody v extralize žen a na mistrovství ČR do 
22 let, kde bych chtěla být nejhůř druhá," přeje si Skypalová, která by chtěla za čtyři roky startovat na olympiádě v Tokiu.