Vcelku husarský kousek se podařil v loňském roce starším žákům ročníků 2001 a 2002 trénovaných Františkem Egermaierem a Tomášem Vybíralem, kteří v sezoně 2015/16 dosáhli na mistrovství republiky na stříbrné medaile. V rámci celostátní žákovské ligy se hrálo systémem šesti turnajů po pěti družstvech dle vylosování postupně po celé ČR. Celkově tak bylo sehráno 24 zápasů, které důkladně prověřily kvalitu všech účastníků a kde pro dosažení úspěchu musela družstva udržet stabilní vysokou výkonnost po celý rok.

„Ačkoli kluci neměli s ligou téměř žádné zkušenosti, tak se v náročných turnajích neustále zlepšovali. Kromě jednoho zápasu nepodali nikdy vysloveně slabý výkon a za celou ligu prohráli pouze tři zápasy. Některé výkony na posledních dvou turnajích, které rozhodovaly o medailích, byly excelentní." říká hlavní trenér František Egermaier.

„Kluci postupně pochopili a rovněž při hře i realizovali činnosti, které (často pro ně nezáživně) provádějí při tréninku, ale které pak vedou k úspěchům."

Tímto úspěchem tak navázali na předchozí ročník a taktéž stříbrné medaile družstva ročníku 2000 s trenérem Jiřím Pirochem (doplněných Radkem Tyrpeklem a Jiřím Cviklem), kteří v letošní sezoně již bojují v obou dorosteneckých kategoriích.

V letošní sezoně mají za sebou mladí házenkáři kvalitní přípravu a úspěchy na turnajích v Plzni, Lovosicích a rakouském Linci (dvě druhá místa). Jelikož ročník 2001 v letošní sezoně již přešel do dorostenecké kategorie, tak s družstvem současně bojují na dvou frontách – kromě opětovné účasti v žákovské lize i ve II. celostátní dorostenecké lize jako tým Talent Plzeň B.

Také v ostatních věkových kategoriích se ale v Talentu nemusí o budoucnost bát, neboť mají ve všech mládežnických kategoriích širokou základnu více než 150 šikovných dětí. O ně se starají zkušení trenéři. Kromě již zmíněných jsou to v kategorii přípravky a mini Tomáš Černý, Jiří Hynek a Jiří Blažek, u mladších žáků Róbert Miček a Roman Beneš, v kategorii starších žáků Jindřich a Roman Krepindlové.

„Největší problém, který náš limituje, je jednoznačně neexistence jednotného společného zázemí tréninků v jedné hale," říká vedoucí trenér regionálního centra mládeže Jiří Hynek.

Tento problém ještě umocnila nedávná nešťastná událost, kdy shořela nafukovací hala na Bolevecké základní škole. Tréninkové jednotky všech družstev se tak mění a řeší za pochodu v podstatě týden po týdnu a ve všech plzeňských halách. Blýskání na lepší časy by mohla být právě dokončovaná hala na Sportovním gymnáziu v Plzni.

S tímto současným stavem je v podstatě malý zázrak, že díky nadšení a schopnostem trenérů dokážou i v těchto podmínkách vychovávat nové naděje. V Talentu tak navazují na letitou vynikající tradici házenkářských center mládeže, která v Plzni existují od osmdesátých let 20. století, ať už v rámci Škody Plzeň nebo UZ Plzeň a vychovaly mnoho současných i minulých reprezentantů v kategorii dospělých.