Deset států je rozděleno do dvou skupin po pěti týmech. České vodní pólistky se dnes a zítra v základní skupině utkají se Švýcarkami, Angličankami, Portugalkami a Skotkami. V neděli budou na programu zápasy o konečné umístění.

Podle trenéra vodních pólistek Josefa Janečka míří Češky vysoko. „Cíle? Ty nejvyšší. Měli bychom stačit na všechny soupeřky. Pouze Jihoafrická republika, která byla na Evropský pohár pozvána, převyšuje ostatní,“ uvedl Janeček. Vodní pólistky se vrací na evropskou scénu po téměř dvaceti letech. „Turnaj je velkou neznámou a o soupeřkách nevíme nic. Pohár bereme i jako přípravu na říjnovou kvalifikaci o mistrovství Evropy,“ upozornil.

Evropského poháru vodního póla žen se účastní země z druhé desítky a horší. „Kdo se přihlásí, hraje. Jde o jednorázový turnaj, na který není třeba postoupit či kvalifikovat se,“ řekl trenér Janeček.

Českou reprezentaci tvoří tři odchovankyně Plzně – Nikola Bušauerová (nyní Chemnitz), Lucie Křížová (Hradec Králové) a Kristýna Pilná (Stepp Praha).

Zápasy Češek – bazén Slovany dnes 12.45 hodin Portugalsko, 17.45 Anglie, zítra 16.30 Švýcarsko, 20.15 Skotsko.