Po druhé příčce na Valašské rallye a Rallye Šumava si plzeňská dvojice s vozem Ford Fiesta R5 vybojovala stejné umístění i na Rallye Český Krumlov a druhé místo ji patří také v průběžném pořadí mistrovství. O čtyřicet bodů za Janem Kopeckým s tovární Škodou Fabia, který v Krumlově přidal na konto třetí výhru v řadě. Pech na svého rivala ztratil celkem 1:42 minuty, přesto v cíli neskrýval spokojenost.

„Druhé místo je zatím maximum, čeho jsme schopní dosáhnout. Někde jsme jeli rychleji, ale těžko říct, jak moc jel Honza Kopecký, když už měl náskok,“ uvedl plzeňský pilot. Pech s Uhlem vstoupili do závodu druhým časem, a i když o tuto pozici na chvilku přišli, během první etapy si druhé místo vybojovali zpět a drželi ho jistě až do cíle. Třetí skončil s odstupem 40 vteřin Miroslav Jakeš rovněž s fiestou R5. „Všechno vyšlo, jak jsme si představovali,“ konstatoval Václav Pech.

Motor jeho týmové fiesty, do níž přesedl před sezonou z dvojkolky Porche 911 GT3, ladil před závodem specialista z britských ostrovů a na výkonu to bylo znát. „Auto fungovalo perfektně, jen se ho musíme naučit ještě líp vodit,“ zdůraznil pilot. „Krumlov má možná nejhezčí, ale zároveň nejtěžší rychlostní zkoušky u nás. Navíc jsou hodně rozbité a uskákané. Nám se ale podařilo fiestu na tyto podmínky připravit, trefili jsme se i do nastavení podvozku,“ říkal Pech.

Podpis smlouvy mezi Doosan Škoda Power a FC Viktoria Plzeň
Viktoria prodloužila smlouvu s generálním partnerem

Jestliže v minulých ročnících ztěžovaly posádkám boj na trati průtrže mračen, tentokrát se soutěž obešla bez deště. Na suchu se závodilo poprvé od roku 2012. „Je to náročnější, o hodně rychlejší a víc na hraně. Víc z toho bolí ruce i záda, protože těch horizontů je tady oproti ostatním soutěžím opravdu hodně,“ podotkl Pech. Významný podíl na zisku druhého místa přisoudil v Krumlově také členům týmového doprovodu, tzv. špionům. „Už před startem soutěže jsme si díky jejich práci mohli do rozpisu zanést změny na trati, které nastaly po tréninku. Zvlášť ve druhé etapě jich nebylo málo. Postřehů špionů jsme využívali ale i během soutěže,“ uvedl mnohonásobný český šampion v rallye.

Ačkoliv k titulu letos suverénně míří továrnou podporovaný Jan Kopecký a Pech se musí spokojit s průběžně druhým místem, poraženeckou náladou netrpí. „Nic nevzdáváme a budeme se dál snažit tovární škodovce co nejvíce přiblížit. Znamená to prostě dál pracovat, abychom ztrátu na Honzu Kopeckého mohli stáhnout a alespoň ho potrápili,“ prohlásil Václav Pech.

Další příležitost bude posádka EuroOil-invelt teamu mít v polovině června při čtvrtém podniku českého šampionátu – jihomoravské Rallye Hustopeče.