V současné době se zkušený matador věnuje tenisovému potěru na dvorcích TK Škoda Plzeň, kde je dlouhá léta členem. A výsledky se zkušeným koučem přicházejí – jeho svěřenec Josef Tyrpák suverénně vládne kraji v kategorii mladších žáků, na šampionátu v Rakovníku však na své vrstevníky nestačil.

„Stále má rezervy v pohybu a kondici, na čemž musíme na podzim zapracovat," říká na adresu Josefa Tyrpáka trenér Jiří Hrdina.

Vy se staráte hlavně o růst nejmladších tenistů?
Ano, zaměřuji se na děti v předškolním věku, tj. hráče baby-tenisu a mini-tenisu. Chodím na Lochotín, kde probíhá zavádění lekcí mini-tenisu do mateřských škol. Děti pak chodí jednou v týdnu na tenisové dvorce.

Jaké volíte tréninkové metody? Jste typ trenéra, který umí i zvýšit hlas?
U nejmenších dětí se musí tréninky dělat hlavně hravou formou, důležité je udržet jejich pozornost. Přísnost může přijít na řadu až u mladších žáků, když už hrají tenis závodně.

Pod vaším vedením roste nadějný Tyrpák, který nemá v kraji konkurenci, finále na oblastních přeborech hrál proti oddílovému kolegovi Trůkovi. Kde vidíte jejich hlavní přednosti a slabiny?
Tyrpák je můj svěřenec, Trůku vede Honza Havla, mistr republiky a můj bývalý svěřenec. Tyrpák je v kraji letos suverénní, ale v republice dosahuje jen průměru. Trůka je o rok mladší, příští rok by mohl docílit lepších výsledků než letos. Oba kluci poctivě trénují, ale mají rezervy.

Říkal jste, že na republikovou špičku výkonnostně nemají. Jak hodnotíte jejich vystoupení na šampionátu mladšího žactva?
Více se dařilo našim děvčatům, Němcové a Krýslové, která postoupila do druhého kola. Tyrpák mohl také uhrát lepší výsledek, má před sebou ještě hodně práce.

Není tenis v západních Čechách částečně na ústupu?
Ekonomické situace klubů nejsou úplně růžové. Byly doby, kdy TK Slavia Plzeň složila v kategorii mladších žáků šest družstev, poté šla celkově úroveň tenisu nahoru. V současnosti mají většinou jen jeden tým.

Myslíte si, že v kraji rostou potenciální talenty do budoucna, které by se mohly podívat i do světového tenisu?
Talenty stahují největší kluby, jako je Sparta Praha, I. ČLTK Praha nebo Prostějov, kde mají příznivější podmínky. Třeba Dominik Starý, který reprezentuje Prostějov, začínal na dvorcích Slavie. Celkově v kraji každoročně vyroste řada nadějí.

Martin Šiška