Současnost i budoucnost má promyšleně zajištěn především oddíl Lokomotivy Plzeň, kde se kolem předsedy Šmída vytvořil dobře pracující kolektiv trenérů i funkcionářů. Stejně kvalitně pracuje i volejbalový oddíl 15. ZŠ, kde nejen manželé Forejtovi, ale i trenéři ostatních družstev dovedou získat zájemkyně do začátečnických družstev, ale umí je dovést do nejvyšších mládežnických soutěží. Svůj podíl ženskému volejbalu přinášejí i oddíly Sokola Letná, Rapidu Plzeň a Sokola Skvrňany.

Vážné nebezpečí však hrozí plzeňskému mužskému volejbalu. Svědčí o tom nejen vysoký věkový průměr hráčů městského přeboru a z toho pramenící jeho nepříliš velká úroveň. A také skutečnost, že tým mužů USK Slavia, hrající druhou nejvyšší volejbalovou soutěž, jen těžko hledá posílení z vlastních mládežnických družstev i z jiných plzeňských oddílů. Úplnou katastrofou je, že pouze tento oddíl má mládežnické týmy, ale i tam hrozí nebezpečí spočívající v nedostatku funkcionářů, tak i z přetíženosti hlavního trenéra Martina Kufnera.

„Myslím si, že hlavní starost řídících orgánů jak krajského, tak zejména městského volejbalového svazu by měla spočívat nejen v řízení soutěží, ale i v další konkrétní pomoci volejbalovým oddílům. A to v získávání mládeže pro tento sport nebo pomoci té malé skupině mládežnických trenérů, zvyšování jejich kvality a hledání spolu s oddíly možnosti jejich finančního oceňování," říká bývalý trenér reprezentačního celku žen a čestný člen ČSTV Stanislav Šneberger.

Jistě je třeba ocenit snahu MěV volejbalového svazu v Plzni ukázat veřejnosti, že Plzeň patřila k zakladatelům volejbalu v rámci Československé republiky a její družstva patřila dlouhá léta k nejlepším. Svědčí o tom kniha vydaná MěV ČVS, která mapuje minulost i přítomnost většiny plzeňských oddílů, mládeže i dospělých i úspěchy mužů plzeňské Radbuzy či Spartaku Plzeň. V této knize se mohou poznat na řadě fotografií bývalí i současní členové volejbalových oddílů a snad i to by mohlo vzbudit u příznivců tohoto sportu hrdost na práci a činnost jednotlivých oddílů.

Informace o knize Mušketýři plzeňských volejbalových kurtů lze získat na tel. č. 607 798 303.