Ostřílený kozák české třiadvacítky Švarc je stejně jako před Evropou ve formě. „Do desítky by to šlo a za místo v pětce bych byl hodně rád,“ nastiňuje své ambice pátý z minulého mistrovství světa.

A jestli nepřemýšlí o vylepšení loňské pozice? „Jasně že nějaké ty myšlenky na medaili v hlavě mám, ale znáte to, vlčáků je spousta, ale placky jsou jen tři,“ říká s úsměvem.

Oproti evropské bitvě totiž přibudou Švarcovi další zdatní sokové. „Australani, borci z Nového Zélandu a také domácí Němci, kteří Evropu vynechali. Tak deset dvanáct top soupeřů,“ míní Švarc.

Očekává, že závod v Hamburku bude rychlý. „Plave se v přístavu, voda bude bez vln a další dvě disciplíny se odehrají v centru města. Cyklistické kritérko a běh po tvrdém. Prostě takové dostihy,“ soudí.

„Aby to bylo pro mě dobré, potřebuji vyplavat v čelní skupince a někdo se mnou, kdo bude mít zájem jet na kole,“ říká Švarc. „Pokud se totiž začne taktizovat, dotáhnou se dopředu i další dobří běžci, kteří jinak při cyklistice ztrácejí,“ obává se triatlonista.

Zato mu nevadí, že startuje až v podvečer. „Je to lepší než v osm ráno, to ještě spím. A jestli budu nervózní? Trochu jo, ale zase, o co jde, že? Vždyť je to jen svět,“ utahuje si Švarc.

Vážněji mluví o své premiéře na vrcholné světové akci juniorka Hana Kolářová.

„Nechci propadnout,“ říká devatenáctiletá závodnice plzeňské Slavie a čerstvá domácí šampionka.

„Titul mi tak trochu spadl do klína, ale s výkonem jsem byla spokojená,“ tvrdí Kolářová, která v triatlonu těží ze své plavecké minulosti.

„Na kole, pokud jako na Evropě nespadnu, bych mohla v prvním balíku vydržet. A běh? Ten mám nejslabší, ale dám do něj všechny síly, co mi zbudou,“ vyhlašuje.