V mužské národní reprezentaci jsou také tři hráči plzeňských Litic: Jakub Koryťák, Lukáš Benda a Michal Bárta. Jakub Koryťák a Lukáš Benda už zažili v loňském roce první kolo Světového poháru, který se hrál v Hradci Králové, a následně po postupu i druhé kolo hrané v Jihoafrické republice. Koryťák dokonce letos v únoru reprezentoval ČR i na mistrovství světa v halovém hokeji v německém Lipsku. Jednadvacetiletý Michal Bárta zažije svoji velkou premiéru v dospělé evropské soutěži.

Osm týmů se nejprve střetne ve dvou čtyřčlenných skupinách. První dvě mužstva postoupí do finálové čtyřky, ze které si opět první dvě zajistí postup do divize A, která se uskuteční v roce 2017 v Holandsku.

Ve čtyřčlenné skupině se Češi nejprve utkali s nebezpečným Ázerbájdžánem.

Česká republika – Ázerbájdžán 2:0 (0:0, branky: Plochý 2)

Češi vstoupili do utkání aktivně, přesto nedokázali proměnit ani jeden ze tří trestných rohů v první čtvrtině. Ve 28. minutě dokonce zahrávali penaltu, ale střelec Vacek nedokázal prostřelit gólmana protivníka. Ve druhé půli se hra vyrovnala, Ázerbájdžán měl k dispozici trestné rohy, ale také nedokázal ani jeden proměnit. Nakonec se prosadil talentovaný Plochý, který dokázal vstřelit v rychlém sledu dvě branky a prakticky rozhodl o výhře domácího mužstva.

„Začátek zápasu až na pár brejků soupeře byl v naší režii. Ázerbájdžán si zřejmě dobře pamatoval vysokou prohru z utkání Světové ligy v Jihoafrické republice. Po celý první poločas jsme měli velký tlak i množství šancí, ale žádnou jsme nevyužili. Po přestávce se soupeř vzchopil a měl obrovskou šanci, ale náš gólman ho skvěle vychytal. To nás probudilo a podařilo se nám během minuty vstřelit dva góly. Pak už jsme kontrolovali hru a v klidu utkání dohráli," zhodnotila zápas jedna z opor českého týmu litický Jakub Koryťák.

Česká republika – Rakousko 0:2 (0:0)

„Do zápasu s Rakouskem jsme nastoupili s cílem brát tři body a zajistit si účast v semifinále. Vstup do zápasu byl z obou stran opatrný, na začátku měli lehce navrch hokejisté rakouského výběru, ale pak se hra vyrovnala. Druhý poločas jsme hráli lépe, bohužel jsem chyboval ve středu pole a to vyústilo ve vedoucí gól rakouského výběru a vzápětí jsme inkasovali podruhé. Ale nevzdali jsme se a posledních 15 minut jsme Rakušany přehrávali a měli mnohem více šancí, bohužel nám chybělo trochu toho hokejového štěstíčka," mínil po nešťastné porážce litický Michal Bárta.

Ve včerejším podvečerním utkání porazili čeští reprezentanti po výborném výkonu Švýcarsko 3:1 a zajistili si postup do dalších bojů.