Vloni vyhrál v Plzni mistrovství Evropy do 14 let a včera se na kurtech TK Slavia na Borech radoval z vítězství ve 47. ročníku mezinárodního tenisového turnaje juniorů Ex Pilsen Babolat Cup.

Stále ještě čtrnáctiletý hráč TK Agrofert Prostějov porazil šestnáctiletého Jonáše Forejtka z I. ČLTK Praha 6:7, 7:5 a 6:2. Svrčina přitom ve druhém setu visel nad propastí, když odvracel dva mečboly Forejtka. Dlouhý gem, v němž se výhoda přelévala na obě strany, nakonec urval pro sebe a srovnal na 5:5. Druhý set vyhrál 7:5 a ještě začátek třetí sady byl vyrovnaný.

Za stavu 3:2 ovšem Svrčina soupeři odskočil a napínavé utkání vyhrál. „S Jonášem se dobře známe. Proti sobě jsme hráli už asi pošesté. Věděl jsem, že to bude náročný zápas, a ve druhém setu jsem měl namále. Třetí set byl zpočátku vyrovnaný, ale pak jsem soupeře zlomil na servisu,“ těšilo Svrčinu.

Forejtek, který pochází z Úlic na severním Plzeňsku, neskrýval zklamání. „Zápas jsem začal dobře. Pak jsem ale celé utkání dělal hrozně chyb. Když jsem měl dva mečboly, tak jednou jsem zahrál těsný aut a jednou soupeř trefil lajnu. Ve třetím setu už mě trápilo zranění,“ říkal Forejtek, jehož za dva týdny čeká ME do 16 let.

Dvouhru dívek ovládla Polka Ania Hertelová, jež si odváží i titul ze čtyřhry.

Ex Pilsen Babolat Cup: Chlapci: Dvouhra – semifinále: Forejtek (ČR) – Maroszan (HUN) 6:3, 5:7, 7:5, Svrčina (ČR) – Alvarez Varona (ESP) 7:5, 7:6. Finále: Svrčina – Forejtek (oba ČR) 6:7, 7:5, 6:2.
Čtyřhra – finále: Paulson (ČR), Virtanen (FIN) – Holiš, Lehečka (oba ČR) 6:4, 6:3.
Dívky: Dvouhra – semifinále: Hertelová – Rogozinská Dziková (obě POL) 6:2, 6:2, Radišičová (SLO) – Zeličová (CRO) 7:6, 6:4. Finále: Hertelová (POL) – Radišičová (SLO) 2:6, 6:4, 6:4.
Čtyřhra – finále: Hertelová, Rogozinská Dziková (obě POL) – Harveyová (USA), Ovuncová (TUR) 6:7, 6:3, 10:6.