Na start 14. ročníku závodu na horských kolech se postavilo přes pět stovek bikerů.

Náročný závod na severním Plzeňsku, jehož mediálním partnerem je Deník, byl zároveň součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi.

Účastníci měli na výběr ze tři trasy podél řeky Střely a poté přes Plasy nebo Rabštejn se závěrečným výjezdem na Potvorskou horu – 22, 40 a 73 km.

„Tratě ovlivnila noční bouřka a déšť, některé sekce tak byly velmi těžké, nicméně s opatrností se daly absolvovat. Slunce ale přece vysvitlo a zavládla pohoda,“ říkal Jiří Tišer z organizačního štábu maratonu.
Na nejdelší trať si trouflo 88 bikerů.

„Bohužel, při závodě se staly dva vážnější úrazy – zlomená klíční kost a zlomený kotník, u všeho asistovala naše zdravotní služba. V souvislosti s tím jsme odměnili cenou fair-play jednu ze závodnic, která na úkor svého výsledku počkala u zraněného muže a provedla první ošetření,“ uvedl Jiří Tišer.

Vítěz Stošek po 73 kilometrech v náročním terénu ale zářil štěstím. „Výhra mě potěšila. Jezdím většinou jen kratší závody, tak do dvou hodin, a navíc jsem do Spoke maratonu šel z tréninku. Trať byla hezká, ale těžká,“ uvedl jezdec, který cyklistiku kombinuje s prací.

O svém triumfu rozhodl okolo 40. kilometru, kdy po jednom stoupání v čele osaměl a první pozici s náskokem udržel do cíle.

Druhý v cíli Zdeněk Jílek, z Erste premier Petr Čech teamu sice pomýšlel na vítězství, ale nakonec byl rád i za stříbrnou pozici. „V rozhodujícím okamžiku jsem měl krizi, pak jsem se z toho dostal a uhájil o pár sekund druhé místo,“ říkal.

Na tratích se premiérově objevila elektrokola.

Ani o nadcházejícím víkendu nepřijdou bikeři na Plzeňsku zkrátka. V sobotu se jede Plzeňská 50 ze série Kolo pro život a v neděli startuje ve Stupně prestižní závod v cross country Velká cena Borgers.