Startovní listina zahrnuje bikery z evropských států i ze zámořských zemí, jako jsou Argentina, Austrálie, USA či Jihoafrická republika.

Finálové jízdy jsou na programu v neděli od 12:30 hodin. První tréninkové sjezdy začínají už dnes ve 12 hodin a budou pokračovat zítra od 9 hodin. Kvalifikace bude zítra v 14:30 hodin.

Závod se jede na trati Struggle dlouhé 1750 metrů s převýšením 320 metrů. „Letos jsme připravili novinky na startu i v cíli. Přesunuli jsme jinam startovací rampu a zvýšili jsme o 20 centimetrů cílový skok. Jinak ve srovnání s loňskem zůstaly všechny překážky i pasáže stejné," upřesnil Kasík.

Pojede se v sedmi kategoriích. Kromě Elite mužů a žen ještě U 19, U 17 (v obou junioři a juniorky) a Masters (muži ročník 1986 a starší).

Početné bude české zastoupení. Zatím je přihlášeno 40 tuzemských jezdců a jezdkyň, nejvíce do mužské Elite – 25. Na startu bude i loni na Špičáku celkově šestý Petr Třešňák. Ten měl zatím v sérii European Downhill Cup (EDC) smůlu, když ve Schladmingu zamíchala kvalifikací změna počasí. V malém finále byl pak dodatečně i přes skvělý čas diskvalifikován, protože minul jednu z branek. Na Šumavu se těší. „Trať dobře znám. Loni se mi tu povedlo zajet skvělý výsledek, takže i letos se chci dostat mezi deset nejlepších," řekl Třešňák.

Vstupné se na Špičáku neplatí a trať je včetně cílové pasáže přístupná i v jiných úsecích. Špičácký závod série European Downhill Cup (EDC) je už tradičně zařazen v nejvyšší kategorii mezinárodní cyklistické federace. EDC má v roce 2016 za sebou už první tři závody z celkových šesti. Termín dalšího 5. závodu iXS European Downhill Cup ve francouzském Les 2 Alpes je 22.–24. července. Finále (6.závod) je na programu v rakouském Leogangu 16.– 18. září.