To nejlepší, co může v současné době nabídnout česká atletika, uvidí o tomto víkendu sportovní fanoušci v Plzni. Na novém atletickém stadionu ve Skvrňanech proběhne mistrovství České republiky dospělých.

Na západ Čech se sjede téměř kompletní domácí špička, přihlášena je také například dvojnásobná držitelka zlaté olympijské medaile Barbora Špotáková.

Z českých reprezentantů budou v Plzni chybět mílař Jakub Holuša, který odjel na soustředění do Itálie, a také oštěpař Vítězslav Veselý, jenž si dává dohromady bolavé tříslo. Po zranění je také koulař Ladislav Prášil, ten má za sebou pouze tři vrhačské tréninky, a tak dá raději přednost poctivé přípravě.

V Plzni nepůjde atletům pouze o domácí tituly, ale šampionát bude také příležitostí ke splnění limitu na srpnové mistrovství světa v čínském Pekingu.

Tam už má jistou účast 23 českých zástupců. „To je potěšitelné číslo, ale já doufám, že další atleti o víkendu přibudou," řekl šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák a zmínil například překážkáře Petra Svobodu, který se vrací po dlouhodobém zranění.

Někteří čeští běžci nastoupí v Plzni také na tratích, na kterých je zase tak často nevídáme. Doplňkovou disciplínu si vybrala například překážkářka Zuzana Hejnová, jež poběží nejspíš hladkou čtyřstovku, a osmistovkařka Lenka Masná má na programu stejný závod. Čtyřstovkař Pavel Maslák nastoupí na poloviční trati, naopak Denisa Rosolová se chystá na svou hlavní trať 400 metrů překážek.

„Počítám, že to o víkendu v Plzni nebude jen o titulech, ale také o kvalitních výkonech," uvedl Dvořák, který se soustředí také na výsledky mladých atletů, neboť v pondělí se uzavírá nominace na mistrovství Evropy do 22 let a na mistrovství světa do 17 let.

Divákům se v tyčkařském sektoru ukáže také Michal Balner, který ve středu v Baku překonal výkonem 582 cm absolutní český rekord.