„Věřím, že se nám povedlo připravit trasu, která běžce zaujme a zařadí se mezi nejkrásnější městské tratě u nás. A v rámci akce chystáme i bohatý program na náměstí Republiky, odkud půlmaraton startuje a kde bude mít i svůj cíl. Chystáme třeba atrakce pro děti a zábavu pro celé rodiny," říká patron projektu Škoda FIT a člen dozorčí rady Škody Transportation Josef Bernard. Všechny potřebné informace včetně možnosti přihlášení lze najít na stránkách skodafit.cz.

Trať povede i srdcem Plzně

Hlavní závod v běhu – půlmaraton – je vypsán na tradiční distanci 21,097 km. Účastníky čeká atraktivní rovinatá trať, která je provede srdcem města i přírodními pasážemi. Na trasu samozřejmě mohou vyrazit vedle individuálních běžců i štafety, až už ty o čtyřech či dvou členech. Organizátoři navíc pro závodníky připravili zkušené vodiče, kteří poběží na celkem čtyři cílové časy od jedné hodiny čtyřiceti minut až po dvě hodiny a patnáct minut a budou během závodu připraveni běžcům radit a motivovat je. Občerstvení na trati je samozřejmostí, každý účastník po doběhu získá unikátní medaili.

Závodit mohou i děti

Samotný běžecký program zahájí dětské závody. Organizátoři připravili na náměstí Republiky okruh o délce 320 metrů, který poslouží coby trasa malým závodníkům v celkem deseti dětských a mládežnických kategoriích. Pokud si někdo hodlá užít závodní atmosféru půlmaratonské soboty i se svými blízkými, hlavně pak s dětmi, má šanci se zapojit do nesoutěžního Rodinného běhu, který odstartuje z plzeňského náměstí Republiky pouhých 15 minut po startu hlavního závodu a zahrne trasu o délce 2,5 kilometru. Vyběhnout mohou rodiče s dětmi, připojit se může každý z rodiny.

Náměstí nabídne zábavný program

Centrum bude žít v sobotu nejen sportem, ale i zábavou – pro širokou veřejnost a zejména rodiny s dětmi totiž bude připravený program zdarma. Na náměstí organizátoři nabídnou celou řadu atraktivních akcí. Návštěvníci se mohou například potkat při autogramiádě s hokejisty HC Škoda Plzeň, kteří letos získali bronzové medaile v extralize. Hokejový klub navíc chystá i hokejovou školičku pro děti, hry a soutěže. Pro děti bude také připraveno sportování s trenéry atletického klubu AK Škoda Plzeň. Bohaté možnosti zábavy čekají na Škoda FIT půlmaratonském dni i na ty nejmenší. Děti určitě ocení skákací hrad či lezeckou věž, oblíbené dětské „tetování" a malování na obličej.

Odborníci poradí se zdravím

Partneři Škoda FIT půlmaratonu na náměstí také nabídnou příchozím možnost otestovat si zdravotní stav. Na stánku odborníci poskytnou fyzioterapeutické poradenství, zájemci si pak mohou nechat změřit různé ukazatele svého zdravotního stavu – třeba podíl svalové hmoty, vnitřní tuk či metabolický věk.