Národní celek sice po porážkách s Rakouskem a Dánskem a remíze s Makedonií nepostoupil ze základní skupiny, přesto si opora vedoucího týmu extraligové tabulky přivezla ze severu cenné zkušenosti.

„Hrát proti takovým hráčům, jako je Hansen, se jen tak někomu nepoštěstí. A hlavně jsem měl možnost být součástí výborného týmu a poznat, jak to funguje na profesionální úrovni ve špičkových klubech," cení si sedmadvacetiletý Jakub Šindelář.

Vy jste na šampionátu zasáhl do všech tří zápasů. Jak byste zhodnotil své výkony?
Asi jsem odvedl to, co jsem měl. Nějaká pozitiva tam byla, ale určitě to mohlo být ještě lepší. Bylo to asi odpovídající tomu, že to byla moje první akce takového kalibru.

Je něco, co si z reprezentace odnesete do extraligy?
Samozřejmě. Filip Jícha i Pavel Horák mě předem upozorňovali, že pivot v extralize hraje úplně jinak než pivot na této úrovni. To se týká pohybu i clon. V extralize pivot hrozně moc běhá, naopak v reprezentaci se musí pivot umět postavit a za každou cenu udržet hráče za sebou. Tohle bych si chtěl přenést i do extraligy.

Vnímáte nepostup ze základní skupiny jako neúspěch českého národního týmu?
Určitě je to neúspěch, měli jsme úplně jiné cíle. Chtěli jsme postoupit, takže vyřazení pro nás bylo velkým zklamáním. Bylo v našich silách postoupit, ale hlavní problém byl hned v prvním zápase proti Rakousku, který jsme nezvládli.

Přitom právě přes Rakušany vedla cesta k postupu. Z jakých důvodů jste nepotvrdili roli favorita?
Popravdě řečeno nevím. Rakušané na nás byli výborně takticky připraveni, prakticky tři měsíce se připravovali pouze na zápas proti nám a naše nejlepší hráče měli dokonale rozebrané.

Jaká je budoucnost českého národního týmu? Byly v kabině slyšet hlasy, že někdo v reprezentaci končí?
Tohle je věc každého hráče a měl by to oznámit sám za sebe. Nicméně o nějakých koncích reprezentační kariéry se v kabině vůbec nemluvilo.

V posledním utkání proti domácímu Dánsku jste se gólově prosadil. Kolik do týmové pokladny vás stála vstřelená branka?
Co se týká reprezentace, tak tam o žádných závazcích nevím, ale v klubu mě stál vstřelený gól stovku. To by bylo ještě dobré, ale samotná účast na šampionátu mě stála dva tisíce (smích).

Jaký bude váš další program, co se týká zaměstnání i házené?
Ode dneška (pondělí, pozn. aut.) se vracím do reality. Jak házenkářsky, tak pracovně. Do tréninku s Plzní se zapojím odpoledne, půjdu s klukama na spinning.

Jak jste vůbec řešil absenci zaviněnou účastí na Euru v zaměstnání? Čím se živíte?
Mám na starosti prodej dveří v jedné stavební firmě, a jelikož ta patří mému otci, tak jsem s tím žádný problém neměl. Táta s tím byl srozuměný a připravený, že se může stát to, že se tři týdny v práci neobjevím. V tomhle ohledu mám v práci celkem benevolenci.