„Jsem moc rád, že jsme na prvním místě, ale kdyby ten náskok byl čtyři body, byl bych ještě radši," říká s úsměvem trenér plzeňského týmu Martin Šetlík.

Vaší předností byla obrana. Máte nejméně inkasovaných branek ze všech týmů. Jak si vysvětlujete, že se vám daří držet soupeře střelecky na uzdě?
Velmi dobře funguje obrana ve spolupráci s brankařem. Praktikujeme dva obranné systémy, které jsme schopni plynule měnit.

Naopak v útoku to asi není úplně ono, hned čtveřice týmů nastřílela více branek…
Ano, úspěšnost střelby je jeden z útočných faktorů, na kterém chceme v přestávce zapracovat. Častokrát je to o psychice v dané střelecké situaci, kdy je hráč pod tlakem. Je důležité, aby si to hráči uvědomili a také v tréninku stříleli s maximálním úsilím.

Jaký zápas z podzimní části extraligové sezony vám zůstal nejvíce v paměti?
Asi ten předposlední v Brně. Hodně mě mrzelo, že jsme nebodovali, i když jsme na palubovce z mého pohledu byli lepším týmem. Pořád se musíme ještě moc učit…

Jakého výsledku si nejvíce vážíte?
Vážím si všech našich vítězství, vím, co je za tím dřiny a nikdy nemáte nic jistého, nic zadarmo.

Doma máte stoprocentní bilanci a venku jste čtyřikrát prohráli. Je skutečně tak velký rozdíl v prostředí, ve kterém se hraje?
Jsem rád, že doma vyhráváme a že většinou vyhráváme výraznějším rozdílem.
I když některé výsledky mohly být ještě lepší. Samozřejmě doma a s podporou našich fanoušků se nám hraje velmi dobře a počítám, že stejné je to také u našich soupeřů.

O to asi bude důležitější skončit v základní části co nejvýše. Výhoda domácího prostředí může hrát velmi důležitou roli…
Ano, o tom je vlastně celá základní část – vytváříte si co nejlepší pozici pro play-off.

Lidé se zase naučili v Plzni chodit na házenou. Výjimkou nejsou návštěvy 1200 diváků. Co tomu říkáte?
Již dříve jsem hráčům říkal, že za nás seděli diváci i na schodech. Když teď přijelo Zubří, opět jsem viděl diváky sedět i na schodech. To je úžasný zážitek. A vím, že to hráči vnímají a že jsou za takovou podporu strašně vděční a šťastní.

Jak jste vnímal podporu fanoušků jako hráč? Je to teď na pozici trenéra jiné?
V roli hráče to bylo samozřejmě daleko intenzivnější, jste přímo v tom kotli. Nesmírně mě to motivovalo. Jako trenér se snažím od všeho izolovat a maximálně se soustředit jen na to, jak dovést tým k vítězství. A k co nejlepšímu výkonu. Kolikrát vůbec nevím, co se v hledišti děje.

Co říkáte vyrovnanosti tabulky? První Plzeň a čtvrté Brno dělí pouhé tři body. Další pětice týmů je naskládána také v rozmezí tří bodů.
Je to snad ještě vyrovnanější než loni. O osmičku pro play–off bude ještě tuhý boj.

Na koho podle vás zbude ten černý Petr a do play-off se nedostane?
No, myslím si alespoň podle rozlosování, že to bude mít hodně těžké Karviná. Ale stát se může opravdu všechno, pořád je ještě do konce základní části šest kol. Někdo může v lednu posílit, někdo získá výbornou formu…

Je v extralize nějaký tým, který vás svými výkony a umístěním překvapuje?
Nečekal jsem, že tak vysoko bude Dukla Praha. Přece jen předělali a omladili kádr, ale výsledky mají velmi dobré.

Na podzim jste se ukázali také v pohárové Evropě. Jak se s odstupem času díváte na vaše vystoupení v poháru EHF?
Pro náš tým to bylo něco nového. Byla to nová zkušenost pro celý klub, přece jen je to dávno, co se v Plzni hrály evropské poháry. Jsem přesvědčený, že si tím musíme projít a postupně nabírat zkušenosti. Tak, abychom příště zase došli minimálně o jedno kolo dál. Myslím, že všichni jsme tím nasákli a chceme se do pohárů pravidelně vracet.

Co ještě chybí vašim hráčům a obecně Plzni k tomu, aby se více prosadila i na evropské scéně?
Jednoznačně musíme posílit kádr minimálně o dva hráče. Vše je ale spojeno s finančními možnostmi klubu.

Program jste měli pestrý. Kromě extraligy a Poháru EHF jsme hráli také trošku podceňovaný Český pohár. Jaká je podle vás jeho prestiž v České republice ve srovnání se zahraničím? Je v zájmu klubů tuto trofej vyhrát?
U nás je to ohromně podceňovaná soutěž. V zahraničí je národní pohár stejně důležitý jako nejvyšší liga. I kluby z nižších soutěží se chtějí dostat co nejvýše, chtějí před svými fanoušky hrát proti těm nejatraktivnějším soupeřům z nejvyšší soutěže. Nemůžu hovořit za ostatní, ale my chceme pořád vyhrávat a být nejlepší. Moc bych si přál, kdyby se nám to jednou podařilo.

S reprezentační pauzou přichází také přestupový termín. Mohou fanoušci očekávat nějaké změny ve složení týmu?
Nemyslím si. Většina hráčů, o které je zájem, je pod smlouvou. Vše orientujeme až k příští sezoně.

Vaše základní sestava je velmi silná, ale pokud dojde k prostřídání hráčů, je to slabší. Nebojíte se komplikací v případě zranění některých klíčových hráčů?
Bojím, ale zranění k házené patří. S tím nic nenadělám. Musíme se všichni víc snažit a poprat se s tím. Každý v týmu má svou roli a každý je pro nás stejně důležitý.

Riziko zranění přináší také účast vašich hráčů v reprezentaci. Jste rád, že nabírají cenné zkušenosti, nebo byste je měl raději pod svými křídly v klubu?
Riziko zranění je vždycky, ať už v reprezentaci nebo třeba při tréninku v klubu. Jsem rád, že máme hráče v reprezentaci, že sbírají zkušenosti a že můžou hrát mistrovství světa nebo Evropy. Moc jim fandím a přeji, aby se jim co nejlépe dařilo.

Na světový šampionát do Kataru se jistě podívá několik hráčů mistrovské Plzně. Nemáte strach, aby nepodlehli mámení věhlasných klubů a neopustili plzeňský Talent?
To všechno se může stát. Nezastírám, že by mne to i mrzelo. Ale na druhou stranu to chápu i z pohledu hráče, který se může velmi dobře zabezpečit. Když to bude nabídka z opravdu dobrého klubu, vnímám to i jako posun pro samotného hráče, a tím i přínos pro reprezentaci.

Na jak dlouho si v období Vánoc a příchodu nového roku odpočinete od házené? Dá se v pozici trenéra na házenou vůbec nemyslet?
Moc času na odpočinek zatím nebylo. Hned po Vánocích jsme byli na turnaji v Holandsku, ale od úterka už máme týden volna. A jestli se dá na házenou nemyslet? No, nevím. Snažím se to naučit, ale moc mi to nejde. K relaxaci mi nejvíce pomáhají procházky. Každý den ráno chodím na hodinu a půl se psem. Prospívá to nám oběma (smích).

Jaký program vás čeká v novém roce? Kdy začnete trénovat a jaké přípravné zápasy absolvujete?
Trénovat začneme 6. ledna a čekají nás tři přípravná utkání. Zápas s Linzem, účastníkem nejvyšší rakouské soutěže, sehrajeme 14. ledna v Českých Budějovicích, Pak jedeme 20. ledna do Aue a doma si zahrajeme 23. ledna proti Huttenbergu. Oba tyhle týmy hrají druhou bundesligu. Ještě jednáme s Erlangenem z první německé bundesligy. Ten s námi chce hrát, ale zatím nemůžeme najít společný termín. A 31. ledna nás potom už čeká čtvrtfinále Českého poháru ve Frýdku.