Házenkáři Plzně znovu dokázali, že na horké půdě Lovosic umí zahrát. V hale Chemik, kde v posledních dvou sezonách slavili zisk titulu, zvítězili v neděli v rámci 18. kola extraligy 27:24 a po Zubří se stali teprve druhým týmem, který v této sezoně dokázal na severu Čech bodovat.

„Každé vítězství v Lovosicích má vždy svoji hodnotu. Sice jsou teď až osmé, ale to je také vinou zranění a jsem přesvědčen, že ještě promluví do bojů o medaile," tuší trenér Talentu Martin Šetlík.

První poločas Plzni vyšel skvěle. V 10. minutě si vytvořila náskok 6:2, potom sice domácí snížili na rozdíl dvou branek, ale do kabin si odnášeli Západočeši vedení 15:9.

Po změně stran ale domácí hráči vytvářeli mnohem méně technických chyb než v prvním poločase a náskok Plzně už nenarůstal.
Naopak, k dobrému výkonu se rozehrál navrátilec do sestavy Lovosic Jiří Motl a domácí začali z náskoku Plzně ve druhé části druhé půle postupně ukrajovat.

„Byli jsme hodně vylučováni, domácí navíc přistoupili k dvojité osobní obraně a částečně eliminovali ze hry Milana Škvařila a Michala Tonara. Chvíli trvalo, než kluci přišli na to, jak zareagovat. To jsme si také řekli při oddechovém čase," uvedl Šetlík.

Za stavu 23:20 pro Plzeň ale přišla další komplikace. Červenou kartu viděl od rozhodčích v 53. minutě specialista obranář Jiří Fořt. „Do té doby hrál velmi dobré utkání. Při snaze vypíchnout míč soupeři ale trefil hráče do hlavy a bylo jasné, že je zle," očekával trest kouč Plzeňského týmu.

„To se ale stává, musíme počítat se vším. Horší bylo to, že jsme opět šli do oslabení," uvědomuje si Šetlík.

V 57. minutě snížil Motl na 23:24 a pět stovek diváků v lovosické hale bylo ve varu.

„To mi bylo asi nejhůř. Bylo vidět, že jsou na koni a chtějí zápas otočit," přiznává kouč druhého celku tabulky.

Následoval další oddechový čas Plzně a důležitá branka Jakuba Šindeláře na 25:23.

Potom mohli domácí opět snížit na rozdíl jediné branky, ale k hostujícímu týmu se přiklonilo štěstí. Ránu domácího Boučka zastavila tyč a na druhé straně se po neúspěšné sedmičce dostal k odraženému míči její autor Michal Tonar a zvýšil náskok Plzně na tři branky – 26:23.

„To štěstí v tu chvíli asi stálo trošku při nás, ale na druhou stranu jsme celý zápas vedli, takže jiný výsledek by byl asi nespravedlivý," uvedl trenér Plzně. „Dvěma góly jsme soupeři odskočili a už jsem věřil, že to dobře dopadne. Vím, že v závěru je hrozně těžké vstřelit branku a ten čas nemilosrdně utíká," dodal Martin Šetlík.

Na gól domácího Jiřího Boučka ještě odpověděl 50 sekund před koncem utkání plzeňský Milan Škvařil a uzavřel účet utkání na konečných 27:24 pro Talent.

Další zápas čeká úřadující české šampiony v neděli, kdy od 10.30 hodin přivítají v Městské sportovní hale na Slovanech tým z Karviné.

Program 19. kola: Lovosice – Kopřivnice (SO 16.00), Litovel – Dukla Praha (SO 17.00), Jičín – Zubří (SO 18.00), Plzeň – Karviná (NE 10.30, Městská hala), Zlín – Hranice (NE 16.00), Brno – Frýdek-Místek (NE 17.00).