Famózní jízdu touto extraligovou sezonou završili házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň ziskem titulu. Svěřenci trenérů Martina Šetlíka a Jiřího Hynka vyhráli v sobotu v Lovosicích 22:21 a finálovou sérii ovládli poměrem 3:0.

Třetí zápas se pro Plzeň ovšem nevyvíjel vůbec dobře. V prvním poločase prohrával obhájce titulu už o pět branek, ale do konce první třicetiminutovky dokázal stáhnout své manko na rozdíl dvou gólů.

Také po změně stran to byly domácí Lovosice, které měly blíže k vítězství. Borci Plzně ovšem ukázali srdce bojovníků. Disciplinovanou hrou postupně stahovali náskok Severočechů a Michal Tonar v 54. minutě srovnal na 19:19.

Do vedení se Plzeň dostala poprvé až v 58. minutě díky trefě Milana Škvařila a stejný hráč se po vyrovnávací brance domácího Miloslava Sýkory postaral o vítězný gól Plzně.

Že bude vítězný, ale ještě v té době jasné nebylo. Po uplynutí základní hrací doby totiž Lovosice zahrávaly sedmimetrový hod a mohly utkání poslat do sedmimetrového rozstřelu.

Talent ale má Radka Motlíka. Zkušený brankář Plzně závěrečné drama odmítl, domácímu Pavlu Chroustovskému sedmičku lapil a mistrovské oslavy po vítězství 22:21 mohly propuknout.

Finále play-off extraligy házenkářů - 3. zápas:

Lovosice - Plzeň 21:22. Poločas: 12:10. Nejvíce branek: Klimt a Malý po 4, Chroustovský 4/1, Motl 4/4 - M. Škvařil 8, Kavka 4/1, Tonar 4/2. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 6/5:3/3. Vyloučení: 4:5. Diváci: 1000 (vyprodáno). Konečný stav série: 0:3.

Řekli po boji:

Pavel Chroustovský (hráč Lovosic): Já jsem se rozhodl, že při té poslední sedmičce nebudu nic naznačovat a hodím to rovnou kolem pasu. Bohužel jsem to ale hodil hrozně špatně, to si asi budu vyčítat dlouho. Přišlo hodně lidí a mě mrzí, že se nám nepovedlo vynutit si ještě další zápas. Jsem strašně zklamaný, je to škoda.

Pro mě je teď jediný světlý okamžik ten, že jsme na hřišti nechali maximum. Bohužel zápas rozhodla poslední sedmička, ale náš výkon měl rozhodně kvality hodné finále. Nedá se to vůbec srovnat s tím, co jsme předváděli v Plzni. Troufám si říci, že jsme dnes byli 55 minut lepším týmem. Bohužel to ale nestačilo.

Radek Motlík (brankář Plzně): Nevyšla mi první polovina zápasu, tam jsem toho moc nechytil, Lovosice to trefovaly výborně. Do druhého poločasu jsme šli v dvoubrankovým mankem, ale já jsem pořád věřil, že tenhle mančaft je schopný vyhrát. Máme výborný tým plný mladých a perspektivních hráčů, kteří to mohou do budoucna dotáhnout hodně daleko.

Martin Šetlík (trenér Plzně): Jsem spokojený, že jsme to dotáhli už dneska a vyhráli 3:0 na zápasy. Teď se to pokusím překlopit, aby těch trenérských titulů bylo více než hráčských (trenér Šetlík získal po loňském triumfu druhý titul v řadě, dvě česká zlata má z let 1998 a 1999 v roli hráče Kovopetrolu Plzeň, pozn. autora). Pro mě je důležité hlavně to, že je titul zpět v Plzni a že se nám daří držet současný kádr pohromadě. Teď bychom chtěli jít ještě dál, já věřím, že tohle je teprve začátek.