Jen nedávno vyhrála na Slovensku turnaj Faldo Series (40 turnajů ve 30 zemích světa), kterou pro mladé hráče založil šestinásobný vítěz Major turnajů Nick Faldo a postoupila tak do finále, které v listopadu hostí Abu Dhabí.

Za sebou má mladší ze sester Koželuhových ale daleko víc úspěchů (starší Eva je profesionální golfistkou).

V prvním kole Czech Amater Tour v Kácově skončila Tereza na dělené třetí příčce, když o první místo v turnaji nejvyšší amatérské série u nás přišla až na poslední jamce.

Na mezinárodním mistrovství Slovinska dospělých si mladičká hráčka plzeňského Greenedge Golf klubu vybojovala jedenáctou příčku, ale ještě po třetím kole byla druhá.

Skvěle si vedla i na German Open. Mezi stovku účastnic největšího juniorského turnaje v Evropě postoupila jako úplný nováček, ale hrála fantasticky.

Ve druhém kole dala třeba na tříparové jamce eso, hole in one. A nebýt anulování třetího kola kvůli bouřce, přiblížila by se k top ten. Takhle skončila čtyřiadvacátá, což byl stejně velký úspěch, podpořený vynikajícím skóre +2, -4, -2

Na republikovém šampionátu dospělých jako druhá až třetí dorostenka v pořadí obsadila v mezinárodní konkurenci dělené desáté místo, kdy ještě po třech kolech sahala po medaili.

A svou letošní túru Tereza Koželuhová korunovala na Girls British Open Amateur Championship – dalším vrcholném podniku pro golfistky do 18 let.

Na hřišti Enville nedaleko Birminghamu se představila v konkurenci 144 hráček z 22 států nejen z Evropy.

Za tři dny odehrála pět kol, prošla cutem mezi 64 hráček a potom v play-off ve hře na jamky do osmifinále. „V Anglii i v Německu to byly zatím největší turnaje, které jsem hrála. Vždyť ani jedna ze soupeřek neměla záporný handicap,“ uvedla talentovaná amatérka s handicapem +1,7 (čím vyšší číslo, tím lepší).

Už začátek turnaje Tereze vyšel. První kolo prošla v paru (normě) hřiště a i když potom ve druhém kole chybovala, z děleného 44. místa pronikla do play-off.

Tam znovu převedla parádní hru. V prvním kole vyřadila šestnáctou z kvalifikace a jednu z favoritek Němku Polly Mackovou (handicap +3,3). Potom odpoledne vyhrála napínavý duel se sedmnáctou z kvalifikace – patnáctiletou Angličankou Annabel Fullerovou. „Obě jsme hrály bez chyb, vyšlo to až na dvacáté jamce a byly to nervy,“ přiznala Koželuhová.

Ujala se vedení, ale soupeřka skóre otočila. Na19. jamce Tereza zaváhala, ale chybu napravila. Ze 70 metrů poslala míček metr a půl od jamky a patem ještě zachránila par. „Angličanka naopak zahrála klidný par a na dvacáté jamce si už nejspíš myslela, že má postup v kapse. Jenže ránu poslala do písku a bylo rozhodnuto,“ líčila s úsměvem Tereza.

Další den už nestačila na starší sestru předchozí soupeřky Samanthu Fullerovou. „Projevila se únava,“ říkala. Ale i tak byla spokojená.

„Do Anglie jsem jela s vyhlídkami na cut a vůbec mě nenapadlo, že bych mohla dojít do šestnáctky. Cením si toho, ale vím, že se mám pořád co učit,“ uvedla studentka Sportovního gymnázia v Plzni.