Jury totiž po dojezdu závodu Vladimíra Razýma mladšího překvapivě potrestala tříminutovou penalizací za údajné porušení klasického stylu. Což se pro následný stíhací závod rovnalo diskvalifikaci. „Za celou kariéru jsem nebyl kvůli klasickému stylu od rozhodčích napomínán a ani teď si nejsem vědom porušení pravidel," řekl Vladimír Razým mladší. Provinit se měl ve stoupání, kde nebyly vyjeté stopy. „Ale já měl na lyžích namazaný klistr, což bruslení nesvědčí. Sporných momentů je tam víc, takže jsme se hned proti verdiktu odvolali. Jenže ať už vše dopadne jakkoliv, pocit zmaru ve mně přetrvá," zdůraznil.

Český pohár mužů a žen pokračoval společně s mistrovstvím republiky dorostu na tratích u německého Oberwiesenthalu, protože na české straně Krušných hor nebyl sníh. Razým vstupoval do pohárových bojů společně s Kateřinou Berouškovu jako lídři série, jeho týmová kolegyně je navíc dvojnásobnou českou šampionkou.

V úvodním prologu skončila Beroušková druhá za jinou reprezentantkou Sandrou Schützovou ze Ski Jilemnice stejně jako potom v závodě na 5,5 km klasicky. Nedělní souboj na 11 km volně už čtyřiadvacetiletá lyžařka vynechala, protože v tomto týdnu startuje na akademickém mistrovství ČR.

Razým dokončil prolog na čtyři kilometry šestý. V závodě na 11 km klasicky potom vinou penalizace spadl z třetího místa na sedmnácté a do stíhacího závodu rovněž nenastoupil. „Honit takovou ztrátu nemělo smysl," podotkl zklamaný lyžař.

V mistrovských závodech dorostenců si z plzeňského Sport Clubu vedl nejlépe Jan Hašek. V prologu si mezi mladšími dorostenci vybojoval osmé místo, čímž si vylepšil své letošní maximum v republikových závodech. Jen o příčku níž pak Hašek dojel v následném závodě klasicky s intervalovým startem.

Ve stejné věkové kategorii skončil Adam Horník v prologu na 23. příčce a v klasice byl dvacátý. Mezi mladšími dorostenkami byla nejúspěšnější Barbora Beroušková, která byla v prologu šestnáctá a v klasice patnáctá.