Letos osmašedesátiletý bývalý atlet Jaroslav Roubal před padesáti lety jako první dorostenec v západních Čechách překonal šedesátimetrovou hranici v hodu kladivem, čímž vytvořil oblastní rekord.

„Bylo to na mistrovství republiky v Otrokovicích, kde jsem hodil 60,60 metru a vyhrál,“ vzpomíná Roubal.

Atlet z České Břízy začínal se sportem, jak sám říká, jako samorost. „Na vesnici člověk běhal, pomáhal v lese nebo na zahrádce. Na Základní škole v Třemošné, kam jsem začal chodit od šesté třídy, jsem porážel všechny kluky v běhu, hodu i skoku do dálky,“ ohlíží se.

Ve školní krajské soutěži Běhu Pravdy doběhl třetí. Atletika Jaroslava Roubala bavila čím dál víc. Z olova si odlil čtyřkilovou kouli a po škole chodil trénovat na hřiště. „Postupně jsem si pořídil i oštěp, disk, tretry a pásmo. Jelikož jsem všechno dělal sám, tak jsem to dělal technicky špatně. Měl jsem ale úspěchy, protože jsem udělal československý rekord žactva ve vrhu koulí 16,07 metru,“ říká Roubal.

Fotbal – Divize: Petřín Plzeň – Mariánské Lázně
Další body! Petřín doma překvapil i Mariánské Lázně

Domá má spoustu diplomů z atletických disciplín. V dorostu ovládl pohár Československého rozhlasu. „Tam jsem zaznamenal nejlepší výkon v kouli – 16,48 metru. V 16 letech jsem porážel pozdějšího halového mistra Evropy Jaroslava Brabce a medailistu z evropských šampionátů Jaromíra Vlka,“ těší Roubala.

Ze závodu v Sušici v roce 1965 má titul přeborníka ve vrhu koulí a bronz z hodu diskem. A právě v Sušici Roubal začal koketovat s kladivem. „Někdo se mě tam ptal, jestli házím kladivem. Tak jsem zkusil poprvé hodit kladivem diskařským stylem, to znamená, že jsem u toho skákal,“ usmívá se.

Teprve na začátku školního roku 1965 nastoupil do oddílu Škody Plzeň, kde pod dohledem trenéra Jiřího Henžlíka piloval hod kladivem. „Odnaučil mě diskařské otočky s kladivem. V 17 letech jsem nechal vrhu koulí, protože jsem už neměl šanci proti Brabcovi a Vlkovi. Najednou házeli o metr dál,“ vysvětluje Roubal.

Miroslav Indrák
Nominace Indráka překvapila, o to víc se těší

Po dorosteneckém titulu v roce 1967 odjel do Rostocku na závody olympijských nadějí východního bloku.

Překonal někdo Roubalův hod šestikilovým náčiním? „Později se začalo házet kladivem s váhou 6,25 kilo, ale teď je zase šest kilogramů. Takže rekordy se začaly zaznamenávat od začátku,“ povídá bývalý atlet.

Po střední škole se kariéra Jaroslava Roubala zbrzdila. „Odešel jsem do Prahy studovat Vysokou školu ekonomickou, takže jsem zpočátku chodil trénovat jen o víkendech a o prázdninách,“ popisuje Roubal.

Na doporučení plzeňského desetibojaře Františka Neckáře proto začal v Praze trénovat za někdejší klub Vysoké školy Praha (dnes USK). „Díky větší intenzitě tréninků jsem udělal ještě za Škodu Plzeň západočeský rekord 59,12 metru, který vydržel deset let do roku 1981, kdy jsem se vrátil do Škodovky a hodil jsem kolem 62,50 metru,“ vybavuje si Jaroslav Roubal.

Daniel Kolář z Plzně.
Vyhlídky na postup jsou příznivé, říká Daniel Kolář

Po krátkém účinkování v Rudé hvězdě se vrátil do VŠ Praha. „Tam jsem hodil svůj osobní rekord 64,28 metru,“ vzpomíná bývalý kladivář.

Za B tým Československa házel na mezinárodních závodech v Moskvě. „Podařilo se mi tam dostat do finále hodem 61,50 metru,“ vrací se k reprezentaci Roubal.

Do roku 1991 házel za Škodu Plzeň. „Po šestiletém pracovním pobytu v Německu jsem pokračoval do 61 let ve druhé lize za Sokol Vinohrady. Nechal jsem toho kvůli zraněnému kolenu,“ uzavírá Jaroslav Roubal.