Největší hvězdy české atletiky hostil o víkendu plzeňský stadion ve Skvrňanech v rámci mistrovství České republiky dospělých. 

A rozhodně bylo na co koukat, vždyť ve startovních listinách figurovala taková jména, jako je Špotáková, Hejnová, Maslák, Rosolová, Ptáčníková, Kudlička či Svoboda.

Zatímco sobota byla ve znamení zatažené oblohy, v neděli bylo pro atletiku téměř ideální počasí – slunečno a teplota kolem 24 °C.

V sobotním očekávaném závodě na 110 m překážek sice zvítězil Petr Svoboda časem 13,54 s, přesto k úplné radosti mu chyběl splněný limit pro účast na MS v Pekingu.

V tyčkařském souboji potom Jan Kudlička předčil Michala Balnera a český titul bral za výkon 573 cm.

Nejúspěšnější čeští atleti ale startovali v Plzni až v neděli. Na čtvrtce překážek potvrdila při neúčasti Zuzany Hejnové svoji roli favoritky Denisa Rosolová a čas 55,28 s byl letos její druhý nejrychlejší.

"Chtěla jsem běžet pod 55 sekund, a nevím, kde se stala chyba. Ale jsem ráda, že jsem první tři překážky dala na čtrnáct kroků, což neběhá skoro nikdo," řekla v cíli Denisa Rosolová, která v Plzni na stejném šampionátu brala v roce 2004 ještě pod rodným jménem Ščerbová zlatou medaili v soutěži dálkařek.

V tyčce žen potom potvrdila své výsadní postavení Jiřina Ptáčníková, která divákům předvedla výkon 463 cm. „Nemůžu říci, že bych byla nespokojená, je to můj nejlepší letošní výkon. Spíš mám ale radost, že jsem se chytla po té technické stránce. Můžu říct, že jsem zase skákala o tyči," usmívala se plzeňská rodačka Jiřina Ptáčníková.

Obrovským překvapením skončila koule mužů. Tam Janu Marcellovi i Tomáši Staňkovi vypálil rybník Martin Novák, jehož výkon 19,70 m ze čtvrté série už nedokázal nikdo ze soupeřů překonat.

Velký šok přišel na startu dvoustovky žen, kde startovala specialistka na překážky Zuzana Hejnová. Největší aspirantka na titul byla totiž diskvalifikována za předčasný start. „Tohle se mi nikdy nestalo, takže jednou to muselo přijít. Mrzí mě to, protože si myslím, že jsem na tom s formou dobře, a chtěla jsem si zaběhnout nějaký dobrý čas. Nijak záměrně jsem se nesnažila trefit ten start, ale ukazateli startovní reakce věřím," smiřovala se Hejnová s diskvalifikací.

Absenci Hejnové proměnila v senzaci dorostenka Nikola Bendová a zkušenější soupeřky pokořila časem 23,76 s.

Hejnová si ale přeci jenom jeden titul z Plzně odvezla. Byla totiž členkou vítězné štafety Dukly Praha na 4x400 m.

Svým výkonem ozdobil mistrovství republiky Pavel Maslák, který časem 20,58 s v běhu na 200 m vytvořil nový rekord českého šampionátu.

„Určitě jsem spokojený, závod se mi povedl. Ještě potřebuju potrénovat, ale napovídá to dobré čtvrtce," těšilo halového mistra světa z loňského roku na trati 400 m.

Jubilejní desátý titul z mistrovství republiky do své bohaté sbírky přidala oštěpařka Barbora Špotáková. Dvojnásobná držitelka zlata z olympijských her dvakrát v Plzni přehodila šedesátimetrovou hranici a její nejdelší pokus měl hodnotu rovných 61 m.

„Mým cílem bylo si to tady užít a to se mi povedlo. Abych se přiznala, na závod jsem příliš neladila, takže jsem za tento výkon ráda. Děkuju fanouškům za skvělé povzbuzování, protože závod byl opravdu výborný," ocenila Špotáková plzeňské publikum.

Poslední závod mistrovství, štafeta na 4x400 m mužů, přinesl radost domácímu oddílu AK Škoda Plzeň. Tým ve složení Altman, Maruštík, Kubeš a Škoda si v dramatickém finiši zajistil bronz a odsunul čtveřici z AC Domažlice (Šnajdr, Pivoňka, Gregor, Čiviš) na čtvrtou pozici.