Diváci na nově vybudovaném plzeňském stadionu ve Skvrňanech za pořadatelství AK Škoda Plzeň uvidí prakticky kompletní domácí elitu, včetně Hejnové, Masláka, Špotákové, ale také zdejší rodačku Ptáčníkovou.

„Budou to skvělé závody na krásném stadionu," zve šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. „Diváci uvidí nejen všechny tuzemské hvězdy chystající se na mistrovství světa, ale také atlety usilující o mládežnické šampionáty," upozorňuje hlavní kouč na finišující uzávěrky pro nominace na vrcholné akce. „To zaručuju vysokou sportovní kvalitu," slibuje Dvořák a dodává: „Věřím v hojnou účast nejen závodníků, ale i diváků, což v Plzni bývá obvyklé."

Vstupenky na šampionát jsou stále k mání, ale ubývají. Zájem se upírá hlavně na neděli s většinou finálových disciplín. Vstupenky na hlavní tribunu stojí 150 korun na den, na stání stovku. Předprodej probíhá v síti Ticket-Art.cz

Výtečná kulisa, skvělá atmosféra. To je něco, na co se odkazují také atleti, kteří zažili zatím poslední šampionát v Plzni v roce 2004.

„Těším se, ani nevíte jak," říká plzeňská rodačka Jiřina Ptáčníková, „Je to už sice delší doba, ale vím, že byl plný stadion. A věřím, že Plzeňáci znovu ukážou, jak skvělí jsou fanoušci. Na novém stadionu jsem závodila sice jen jednou, ale jezdíme sem na soustředění a moc se mi to tu líbí," říká svěřenkyně svého otce Františka a Pavla Sluky, která nyní hájí barvy pražského USK.

A že je to ve Skvrňanech, ležících v západní části města, určitě otevřenější stadion než předtím ve Štruncových sadech? „Fouká přece na každém stadionu, s tím se musíme vyrovnat," oponuje mistryně Evropy pod otevřeným nebem.

Že pochvalná slova na plzeňské publikum nejsou čirým patriotismem, potvrzuje rodačka z Liberce Zuzana Hejnová. „Už jsem se zúčastnila dvou šampionátů v Plzni a vždycky to byly povedené závody se skvělou atmosférou a výbornými diváky," říká členka skupiny Dalibora Kupky z pražské Dukly. „Věřím tomu, že diváci přijdou i na nový stadion, na který jsem sama zvědavá, protože jsem tam ještě nezávodila. Ještě nevím, kterou disciplínu zvolím, ale poběžím buď 200, nebo 400 metrů," říká úřadující mistryně světa na čtvrtce překážek.

Také její tréninkový kolega Pavel Maslák si vybere pro mistrovství republiky doplňkovou disciplínu. „Zatím jsme se bavili s trenérem o dvoustovce. Chtěl bych určitě běžet rychleji než v neděli na Kladně, beru republiku jako test rychlosti," řekl s odkazem na 20,80 v protivětru při extralize čtvrtkařský šampion.

Účast v Plzni potvrdila také hvězda největší, oštěpařka Barbora Špotáková.

Program mistrovství začíná po oba dny v 11 hodin, hlavní program se rozjede vždy ve 13 hodin. První den vyvrcholí před 19. hodinou, v neděli se uzavře po 17. hodině.⋌