Hned dvojí zastoupení na stupních vítězů měl český ženský triatlon při nejvýznamnějším závodě v Polsku, jehož třetí ročník se jel v Poznani. Hned za vítěznou německou závodnicí Dianou Rieslerovou skončila Radka Vodičková a bronzovou medaili brala plzeňská Eva Potůčková.

Nadšení pořadatelé dosáhli zařazení tohoto závodu do termínové listiny Challenge 90,5. Jde o celosvětový seriál závodů na tratích polovičního ironmana.

Také proto se na startu sešla nabitá konkurence včetně českých reprezentantů a během dvoudenního závodění do Poznaně přijelo přes 3500 aktivních účastníků, z nichž 1082 startovalo v hlavní soutěži Enea Challenge Poznaň 2015.

V ženské kategorii byla největší favoritkou britská olympionička Jodie Swallowová. Ta také po plaveckém okruhu v Maltánském jezeře vybíhala do depa se skoro minutovým náskokem před Plzeňankou Evou Potůčkovou a další českou reprezentantkou Radkou Vodičkovou.

Jenže cyklistická část znamenala pro Swallowovou konečné stop pro technické problémy s kolem a do čela závodu se tak vyhouply obě Češky.

To se však nelíbilo Němce Dianě Rieslerové. Díky vynikajícímu výkonu na cyklistické trati se po prvním okruhu ještě před druhou obrátkou v Kostrzynu nejprve na vedoucí dvojici dotáhla a potom si do závěrečného půlmaratonu zajistila pohodlný tříminutový náskok, který proměnila ve vítězství.

V souboji o druhé místo se ukázala být lepší běžkyní Radka Vodičková. Plzeňská triatletka Eva Potůčková potom v závěrečných kilometrech s vypětím všech sil uhájila třetí pozici před mocně finišující a bouřlivě povzbuzovanou domácí polskou závodnicí Ewou Bugdolovou.

„Letos jsem již dvakrát s Bugdolovou prohrála, takže mě těší, že jsem se dnes udržela do cíle před ní, i když to bylo jen o vteřiny. Věděla jsem, že se na mne dotahuje, však také poslední kilometry jsem běžela na doraz," přiznala po závodě Eva Potůčková.

Plzeňská závodnice také pochválila místní pořadatele. „Klobouk dolů před nimi, náročný závod zvládli bezvadně. Zaslouženou odměnou jim je příslib pořádání mistrovství Evropy v rámci Challenge Poznaň 2016," dodala Potůčková.

V mužské soutěži z vody jako první vybíhal Belgičan Pieter Heemeryck, na kole jej však dojelo několik soupeřů, z nichž v depu byl první Ital Giulio Molinari.

Na osmém kilometru Molinariho předběhl další Belgičan Bart Aernouts a díky suverénně nejlepšímu běžeckému výkonu si zajistil celkové prvenství.

Nejlepší Čech na startu Tomáš Míka doběhl na 22. místě.