Šampionát nadějí ročníku 2002 hostilo Brno-Lužánky, přičemž Slavia VŠ Plzeň vyslala na Moravu svoje želízka v ohni.

Celkem dvacet plavců z Plzně bojovalo na Moravě o cenné kovy – mezi nejúspěšnější borce a borkyně patřila Tereza Polcarová, která se ziskem pěti zlatých medailí stala nejlepší plavcem mistrovství.

Na tratích 200, 400 a 800 metrů volným způsobem nenašla přemožitelku, stejně tak triumfovala plzeňská plavkyně i v polohovém závodu na 200 a 400 metrů. Předvedenými výkony v brněnském bazénu Tereza Polcarová potvrdila užší nominaci na evropské olympijské hry mládeže, které na konci července hostí zakavkazská republika Gruzie.

Mezi chlapci triumfoval stále se zlepšující Filip Štafurik, který zúročil svojí tréninkovou snahu ve stoupající výkonnost.

Štafurik získal svůj první mistrovský titul na trati 400 metrů volný způsob a 1x druhé a třetí místo. Lucie Šebestová vybojovala druhé místo v disciplíně 200 metrů motýlek a třetí místo na 800 metrů volný styl, další cenné kovy posbírali Adam Karnol (2. místo na 100 metrů znak a 3. místo na 100 metrů volný styl), Veronika Píclová získala stříbro na 200 metrů volný styl. Dohromady výprava Slavie VŠ Plzeň získala 15 medailí.

Dívčí štafeta vybojovala jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili.

Martin Šiška