Hráči jako Kim Andersson či dalších osm nejlepších házenkářů či házenkářek světa totiž ve středu na pražské Štvanici na centrálním kurtu odehrají exhibiční utkání mužů a žen proti výběrům Česka a Slovenska. Týmy tvoří současní i bývalí hráči. Akce s názvem Hvězdy pro legendy začíná v Praze už v pondělí házenkářským maratonem pro veřejnost. Vstup na svátek házené je celou dobu zdarma.

Ve výběrech hvězd bude mít své zastoupení i Plzeň. Vladimír Haber, Martin Šetlík, Karel Nocar, Filip Jícha, Petr Štochl a Markéta Jeřábková patří mezi házenkáře, kteří pocházejí z Plzně či za ni hráli.

Hvězdy Česka a Slovenska proti výběru světa povede bývalý trenér a házenkář Plzně i reprezentace Vladimír Haber. „Mám velkou radost, že mám možnost vést tým hvězd, a už se na to těším,“ řekl stříbrný medailista z olympiády 1972 v Mnichově.

Trenér Jan Hanzl a Tereza Petržilková
Atletka Škody Petržilková poběží s Rosolovou štafetu na ME družstev

Za projektem Hvězdy pro legendy stojí především manažer české házenkářské reprezentace a mistr Česka 1998 s Kovopetrolem Plzeň Karel Nocar. „S trenéry jsem dával dohromady týmy. Reakce oslovených házenkářů a házenkářek byly vstřícné. Těší se, a někteří dokonce ruší dovolenou,“ uvedl Nocar.
Podle Habera nebylo jednoduché vybrat z Česka a Slovenska ty nejpovolanější. „Možná se někdo bude zlobit na mě, na Karla Nocara nebo na kolegu Liptáka, že ve výběru chybí,“ poznamenal Vladimír Haber.

Organizátoři oslovili i dalšího mistra ČR s Plzní a bývalého reprezentanta Michala Tonara, ale ten nakonec hrát nebude. „Michal do výběru patří, ale bohužel se nezúčastní ze zdravotních důvodů,“ vysvětlil Haber.

V Praze se naopak ukáže dvojnásobný mistr ČR a někdejší pivot reprezentace Martin Šetlík. „Přijedu, zamávám divákům a budu prosit trenéry Habera a Liptáka, aby mě nestavěli,“ povídal s úsměvem bývalý kouč Talentu Plzeň s nímž posbíral tři domácí tituly.

„Minulý týden jsem měl poslední trénink v Plzni a s kluky jsem si zahrál fotbal. Druhý den jsem byl vyřízený. Odboural jsem veškeré sportovní aktivity a rok a půl už nedělám nic. Jsem v jiné pozici než ostatní a asi tam budu nejstarší,“ vysvětloval Šetlík.

Do brány Česka a Slovenska se postaví další plzeňská legenda a mistr ČR 1998 a 1999 s Kovopetrolem Plzeň Petr Štochl. Za oba výběry by měl naskočit Filip Jícha.
Benjamínkem výběru České a Slovenské republiky žen bude odchovankyně HC Plzeň a momentálně házenkářka Mostu Markéta Jeřábková. „Ve středu jsme se o tom bavily s Kamčou Kordovskou, že my ve výběru budeme jako takoví klokánci. Jsme tam mezi opravdovými házenkářskými hvězdami. Nominace mě určitě těší,“ popsala jednadvacetiletá opora ženské reprezentace.

Jeřábková nikdy nehrála exhibiční zápas. „Bude to super zážitek, protože taková akce se nekoná každý rok. Ve výběru světa bude Rumunka Neagu, proti které jsme hráli v prosinci na mistrovství Evropy. Neagu je nejlepší házenkářkou světa,“ tvrdila Jeřábková.

Sweetfest festival v Plzni - Adéla Hrnčířová (Vitarka Raw bistro)
DEPO 2015 si zabrali milovníci sladkostí

Středeční program mimo jiné okoření od 14.30 hodin zápas osobností z řad herců, zpěváků a sportovců. Poté vyvrcholí třídenní program. V 16.00 hodin přijde na řadu exhibice žen výběru Česka a Slovenska proti výběru světa. Od 18.15 hodin se utkají výběry mužů.

Projekt Hvězdy pro legendy se koná u příležitosti oslav významných výročí úspěchů české házené. „Vzpomeneme na mistryně světa z roku 1957 a mistry světa, kteří získali titul o 10 let později. Navíc to bude 60 let od premiérového zisku Poháru mistrů evropských zemí Duklou Praha. Rovněž oslavíme 45 let od největšího úspěchu naší házené na olympiádě v Mnichově,“ informoval mluvčí českého svazu házené Jan Vtípil.

Šetlík ocenil úsilí Nocara, kterému se podařilo zorganizovat Hvězdy pro legendy.

Sestava žen a mužů pro exhibiční utkání

Ženy
Výběr světa: Anna Sen, Alexandrina Cabral, Iuliia Managarova, Siraba Dembélé, Carmen Amariei, Dragana Cvijić, Anna Sedoykina, Cristina Georgiana Neagu, Paule Baudouin, Albertina Kassoma, Isabel Guialo, Clara Woltering, Andrea Lekić, Katarina Bulatović, Alexandra Priscila do Nascimento. Trenéři: Morten Soubak, Heine Jensen.

Výběr České a Slovenské republiky: Barbora Šachová, Iveta Luzumová, Žaneta Tothová, Petra Čumplová, Kristýna Salčáková, Lucia Sukeníková-Mikulčík, Martina Knytlová, Simona Roubínková, Petra Vítková, Martina Halásová, Jana Simerská, Lenka Kysučanová, Kamila Kordovská, Lucie Fabíková, Markéta Jeřábková, Iva Zámorská, Michaela Hrbková. Trenéři: Jiří Zerzáň, Jan Bašný, Dušan Poloz.

Muži
Výběr světa: Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Christian Sprenger, Jackson Richardson, Henning Fritz, Daniel Stephan, Slawomir Szmal, Valero Rivera Folch, Momir Ilić, Dominik Klein, Kim Andersson, Bertrand Gille, Iker Romero, László Nagy, Hans Lindberg, Filip Jícha. Trenéři: Claude Onesta, Alfred Gíslason.
Výběr České a Slovenské republiky: Petr Štochl, Martin Galia, Radoslav Antl, Martin Straňovský, Karel Nocar, Jakub Hrstka, Tomáš Straňovský, Jan Sobol, Jan Filip, Filip Jícha, Daniel Kubeš, František Šulc, Peter Kukučka, Petr Házl, Ondřej Zdráhala, Daniel Valo, Vladimír Šuma, Pavol Polakovič, David Juříček, Andrej Petro, Martin Šetlík. Trenéři: Martin Lipták, Vladimír Haber.

Ilustrační fotografie.
Násilníci si vybrali deset seniorů