K rozhodnutí nezařadit Plzeň do prestižní série došlo na zasedání mezinárodní cyklokrosové komise během nedávného mistrovství světa v americkém Louisville.

Podle hlavního organizátora plzeňského závodu Pavla Štíchy je na vině nedorozumění.

„Světový pohár se předtím v Plzni konal vždy v úvodu seriálu, jenže teď jsme požádali o vánoční termín," říká Štícha. „Byla to šance získat na start českého šampiona Zdeňka Štybara, který stejně jako v minulé sezoně plánuje návrat k cyklokrosu právě kolem Vánoc," vysvětluje.

Jenže mezinárodní komise vše pochopila tak, že navržený termín je pro plzeňský organizační tým jediným možným a seriál zkrátila z obvyklých osmi na sedm dílů.

„Tak to ale není," tvrdí Štícha, který atraktivní souboj nejlepších cyklokrosařů světa do Plzně dostal a stojí o zachování pořadatelské kontinuity.

„Volný je stále termín prvního prosince, který jsme i předtím brali jako záložní. V pátek se znovu sejde mezinárodní cyklokrosová komise a podle vyjádření koordinátora Petera Van Den Abeeleho je velká šance, že Plzeň bude do programu ještě dodatečně zařazena," říká Štícha.

„Věříme, že se tak stane a cyklokrosový svátek se v plzeňské Doubravce znovu uskuteční. I proto, že jsme připraveni náročným podmínkám, ať už finančním či organizačním, pro pořádání takového závodu dostát," potvrzuje Pavel Štícha.

Světový pohár

Sezona 2013/14
20. října: Valkenburg (Niz.)
26. října: Tábor (ČR)
23. listopadu: Koksijde (Bel.)
1. prosince: Plzeň (???)
22. prosince: Namur (Bel.)
26. prosince: Zolder (Bel.)
4. – 5. ledna: Roma (It.)
26. ledna: Nommay (Fra.)