Teď je házenkář českého národního týmu Leoš Petrovský po nějaké době opět na západě Čech, protože od pondělí se v Plzni připravuje v hale Slavia VŠ na Borech s reprezentačními parťáky na kvalifikační zápasy o Euro 2018.

„Plzeň je nádherné město. Prožil jsem tu tři sezony, vyhrál dva tituly a přítelkyni mám z Toužimi,“ povídal Petrovský po včerejším dopoledním tréninku.

Pondělní a úterní příprava byla zaměřena na obnovení fyzické kondice, protože spousta házenkářů završila ligové ročníky před týdnem i dvěma. „Dneska už to bylo více o taktice v útoku a obraně,“ řekl Petrovský.
Středeční duel s Islandem v Brně může Česku zajistit vstupenku na mistrovství Evropy 2018 v Chorvatsku. „Tlak nebo nervozitu nevnímáme. Všichni chceme vyhrát a postoupit. Máme to ve svých rukou, ale jednoduché to nebude,“ uvědomuje si reprezentační pivot.

„Nesmíme rozchytat jejich brankáře, musíme si dát pozor na jejich hvězdu Aarona, od kterého se odvíjí hra Islandu, a být více nebezpeční v útoku, protože na Islandu jsme si jen házeli balony kolem šestky,“ tvrdil Petrovský.

V neděli 18. června se Češi utkají s Makedonií na její palubovce. „Je to soupeř, se kterým můžeme hrát. Nejsou to Švédové a ani Němci. Doma jsme je porazili, takže nejsme bez šance. V obraně a v útoku musíme dodržovat svoje úkoly a dát tomu maximum,“ burcoval.

Ještě před pondělním reprezentačním srazem Petrovský vyměnil dres poslkého klubu Azoty-Puławy za bundesligový Bergischer. „Byl jsem tam dva roky a ten poslední jsem už moc nehrál, protože na můj post přišel Bartek Jurecki. Je to legenda polské házené a samozřejmě hrál dost času. Trenér mi nedal tolik příležitostí, i když jsem hodně dřel v tréninku. To pro mě byl signál, že musím změnit klub. Teď už jen čekám, jak dopadne Bergischer v boji o udržení v první bundeslize,“ konstatoval Petrovský.

V Německu očekává větší důraz na profesionalitu. „V Polsku byl profesionalismus nastavený tak na 40 procent. Spousta tréninků byla o tom hrajte to, co umíte, a nešlo o taktiku. Na německou profesionalitu se těším nejvíc,“ vykládal.
Petrovský sledoval finále extraligy mezi Plzní a Duklou. „Kluci už třetí sezonu tahají ve 12 lidech, což je dost vysilující. Druhé místo také není špatné,“ uzavřel Leoš Petrovský.

Pavel Horváth.
Sokolov zřejmě povede Horváth