Od pátku do neděle proběhlo na kolbišti jízdárny v Českém údolí celkem jedenáct parkúrových soutěží. Vrcholem byla Velká cena Plzně, součást Skokového poháru České pojišťovny.

„Po společenské i sportovní stránce dopadly závody dobře," pochvaloval si tajemník soutěže Jan Stroner.

„Nedělní Velkou cenu sledovaly na dvě tisícovky diváků," vyzdvihl. „Velkou měrou k tomu přispělo samozřejmě nádherné počasí."

Velká cena Plzně se pořádá pravidelně od roku 1993, jedenáct let je toto klání i součástí zmiňovaného Skokového poháru. „Dvakrát jsme pořádali i finále celého seriálu," připomněl Stroner.

„Oba víkendové dny v jednotlivých závodech startovaly vždy optimální počty. A vydařený byl i doprovodný program," doplnil Stroner. Finančně akci podpořil plzeňský magistrát i Plzeňský kraj.

V Malé ceně Plzně skončil Jan Štětina ze stáje Schneider druhý. A dvě finále ve stejné soutěži pro pořadatelskou Slavii zajistila Michala Roubalové. Hlavní pozornost ale byla upřena na Velkou cenu. Na té s výjimkou Jana Studničky startovala celá česká špička. „A nakonec uspěli favorité," poznamenal Stroner.

Vyhrál Jaroslav Jindra na klisně Beldarlo. A aby byl úspěch ještě výraznější, vítěz je trenérem druhého a třetího jezdce v pořadí.

„Je to pro mě směsice pocitů," uvedl Jindra pro server skokovypohar.cz. „Vždy přeji svým svěřencům, a když se daří i mně samotnému, je to skutečná třešnička na dortu. Radost mi ovšem trochu kazí nevydařené finále s Ascobarem, s nímž jsem třikrát chyboval," dodal Jindra, který byl s Ascobarem sedmý.

Desátý díl poháru proběhne tento víkend ve Frenštátu p. R., poslední část a finále pořádají 29. a 30. září Hořovice.

Záznam nedělní Velké ceny bude vysílat sportovní kanál ČT4 zítra od 21.40 hodin.

Luža: třetí příčky ve Velké ceně si považuji

Úspěšně skončila pro jezdce regionu nedělní Velká cena Plzně v parkúrovém skákání, konaná v areálu JK Slavie VŠ Plzeň.

Devátou část jedenáctidílného seriálu Skokového poháru České pojišťovny vyhrál Jaroslav Jindra. Majitel stejnojmenné stáje žije na Příbramsku, ale startuje za západočeskou oblast a jako trenér působí ve stáji Schneider.

A její jezdec Jiří Luža obsadil třetí pozici. Šestatřicetiletý Plzeňan začal se závoděním ve Slavoji MP ve svých čtrnácti letech a sedm let už hájí barvy stáje Schneider.

V minulém roce startoval se svým koněm Ronaldem S na mistrovství Evropy v Madridu, v červenci si s reprezentací připsal na Poháru národů v Bratislavě pátou příčku.

„Třetí místo ve Velké ceně je pěkný úspěch, kterého si cením," zdůraznil Luža. „Je to tradiční prestižní klání, navíc jsme téměř domácí."

Bylo tedy pro vás výhodou prostředí jízdárny v Českém údolí?
Odpadá cestování, což je určitě plus. Podmínky na Slavii známe, v Plzni je navíc vždy výborná divácká atmosféra. Takže určitá výhoda to byla.

Jak jste byl spokojen s výkonem svým a svého koně?
Základní dost těžký parkúr jsme šli čistě, stejně jako finále. Tam už vedle čistoty absolvování parkúru rozhodoval i čas. Volil jsem pomalejší tempo a jistotu. Během tří dnů v Plzni startovalo devět koní z naší stáje a všichni se umísťovali. Takže spokojenost byla.

Blíží se seriálové finále v Hořovicích, kam se probojují čtyři nejlepší jezdci. Vy jste aktuálně pátý, jak velká je šance na postup?
Možnost postupu je, ale na předposlední závod seriálu do Frenštátu pod Radhoštěm nepojedu. Je tam tráva a na té nerad jezdím. Takže nebudeme riskovat případné zranění koně. Na poslední část Skokového poháru do Hořovic ale pojedeme.

Další výsledky z plzeňského parkúru:

Skokový pohár České pojišťovny – průběžně: 1. Pokorná 81 b., 2. Skřivan 69, 3. Studnička a Hruška po 54, 5. Luža 51,… 9. Štětina 36, 22. Roubalová 11. Cena Plzeňského kraje (soutěž stupně ST**): 1. Jandourek (kůň Vigo, stáj Karsit), 2. Pokorná (Chanell, JK Dynín), 3. Poláková (Caros, stáj Polák),… 8. Štětina (Very easy, stáj Schneider), 11. Roubalová (Cortés, Sl. VŠ Plzeň), 12. Luža (Elise, stáj Schneider), 13. Štětina (Rico-S). Malá cena Plzně (stupeň S**): 1. Potluka (Land Master, stáj Montar), 2. Štětina (Atomic-S), 3. Hruška (Espri, JK Opava),… 5. Luža (Elise-S), 8. Roubalová (Mefisto), 14. Roubalová (Satisfy). Kolowrat junior Cup (stupeň S**): 1. Šimáčková (Havaj, Cheb – Nebanice), 2. Sabathilová (Antalia, D. Lhota), 3. Málek (Cornils, stáj Málek),… 8. Hořánková (Dutchman), 11. Kovářová (Autonom, obě Sl. VŠ Plzeň).